Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka predsjednice Ustavnog suda

Ustavni sud: Sindikati šalju prijeteće poruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec osudila je izjave nekih sindikalnih čelnika.

Ozren Matijašević je naime nakon odluke Ustavnog suda prema kojoj nema zakonskih osonova za raspisivanje referenduma o ZOR-u izjavio kako je odluka suda 'lakrdijaška odluka lakrdijaškog tijela, na koju će sindikati ubojito odgovoriti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvoreno pismo 'Riječi predsjednice Ustavnog suda neprimjerene su i štetne' Slika nije dostupna Predsjednica suda jasno 'Sud neće odlučivati hoće li se referendum provoditi po novom ili starom Ustavu'

Sindikati su također pozvali građane da 'ne nasjedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima očito nije u interesu da se društveni problemi u našoj zemlji rješavaju na način na koji to traži Ustav'.

>> Matijašević: HUS će tražiti ukidanje Ustavnog suda

>> Ustavni sud: Nema referenduma o ZOR-u

Ustavni sud danas je zaključio da su pretpostavke za sindikalni referendum prestale kad je vlada povukla prijedlog izmjena ZOR-a iz zakonodavne procedure, no dio medija još je jučer izvijestio o prijedlogu odluke, a dio članova sindikalnog Organizacijskog odbora komentirao je da je riječ o 'lakrdijaškoj odluci lakrdijaškog tijela', da je 'donesena u manipulativnom postupku', te da će sindikati 'znati ubojito odgovoriti'.

Loše stanje javnog života

Jasna Omejec je, na kraju sjednice Ustavnog suda, kazala da je medijsko izvještavanje o odluci prije nego je donesena 'samo još jedan primjer koji pokazuje trenutno vrlo loše stanje u hrvatskom javnom životu'.

Izjave članova sindikalnog Organizacijskog odbora protumačila je kao 'svjesnu i namjernu poruku koja poziva na odbacivanje Ustavnog suda kao vrhove institucije države'.

'Poruka jednog člana Organizacijskog odbora da će sindikati znati ubojito odgovoriti je prijeteća. Ona poziva na rješavanje problema u ovom društvu neprihvatljivim sredstvima', rekla je Omejec, pozivajući građane da 'ne nasjedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima očito nije u interesu da se društveni problemi u našoj zemlji rješavaju na način na koji to traži Ustav'.

'Taj poziv osobito upućujem onim časnim biračima koji su sa svojih 717.149 potpisa doprinijeli da se uređenje jednog važnog područja u političkom životu države - a to je referendumsko pravo - pomakne s mrtve točke', poručila je Omejec.

Ponašanje ne priliči demokratskom društvu

Naglasila je da je sindikalni Organizacijski odbor, a ne Ustavni sud, u Sabor poslao relevantni pravni dokument kojim je referendum vezao uz prijedlog izmjene ZOR-a, koji je vlada u rujnu povukla iz zakonodavne procedure, čime su, po tumačenju Ustavnog suda, prestale pretpostavke za raspisivanje referenduma.

'Činjenica da su članovi Organizacijskog odbora naknadno odstupili od vlastitog utvrđenja koji su samo naveli u formalnom zahtjevu za raspisivanje referenduma upućenom predsjedniku Sabora i da danas javno zastupaju suprotno stajalište da svrha postoji i da predmet još postoji, iznova pokazuje stupanj njihove nevjerodostojnosti, nedostatak demokratičnosti i političke kulture', ocijenila je Omejec.

Dodala je da izvrtanje i prešućivanje činjenica manipulira onima koji u te činjenice nisu upućeni. 'Takvo postupanje protivno je samom konceptu referenduma i u hrvatskom i u međunarodnom pravu i nikako nije prihvatljivo u demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava', zaključila je Omejec. (Hina)

Mislite li da je odluka Ustavnog suda o referendumu politički diktirana?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene