Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"nije bilo neugodno"

Milanović nakon sjednice Vijeća za obranu: "Bilo je jasno, kratko... Mislim da smo se jako dobro razumjeli"

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je nabavu borbenih aviona nakon sastanka Vijeća za obranu.

Zoran Milanović, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, održao je govor na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu u vojarni ''1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia'', u kojem je spomenuo i proces nabave borbenih zrakoplova. Ta je nabava bila i povod sjednici Vijeća za obranu, koja je danas održana u Uredu predsjednika.

"To je velika stvar, to se radi jednom u trideset godina. Siguran sam da će Vlada donijeti pravu odluku. To je pokazatelj koliko je logistika važna. U romantičnim danima uz avion su išli jedan pilot i mehaničar, a sada ide cijeli niz stručnjaka. Hrvatska je dovoljno zrela i dovoljno je napredovala u posljednjih 30 godina da danas može biti u poziciji da nabavlja nešto što je moderno i što štiti Hrvatsku", rekao je Milanović. 

"Mislim da smo se svi jako dobro razumjeli, a ja bih volio da Vlada tu odluku donese što prije", rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara.

Predsjednik nije htio otkriti oko kojeg su se aviona složili, ali je dodao da je procedura bila jako stroga. Rekao je da sjednica nije bila neugodna. "Bilo je jasno, kratko... Mislim da smo se jako dobro razumjeli", rekao je Milanović te dodao da će odluku donijeti sigurno prije Dana oružanih snaga, 28. svibnja

Na pitanje zna li koji će se avion kupiti, Milanović također nije htio odgovoriti. "Vodilo se računa da avioni iz ovog natječaja moraju biti 2024. godine u Hrvatskoj", rekao je predsjednik.

Milanović je rekao da za obilježavanje Dana oružanih snaga očekuje zajednički protokol vrha države. "To ja nudim, nije stvar prijateljstva. Družba je družba, služba je služba", rekao je Milanović.

Makedonci platili veliku cijenu

Komentirao je i najnoviji razvoj situacije koji je uslijedio nakon njegove kritike bugarske politike prema Sjevernoj Makedoniji.

"Makedoniju su navikli tretirati kao nekoga koga šutaš sa strane. To nije u redu, taj narod i država platili su prilično veliku cijenu. Igraju uzorno i po pravilima. Pokorili su se grčkim zahtjevima da u ime ispred Makedonija stave Sjeverna, konačno su ih primili u društvo mrtvih pjesnika i sad ovaj uvjet koji je zaista ulazak u intimni prostor... Problem je što to više nitko ne gleda. Oni su žrtve manjka interesa i elementarne empatije", rekao je Milanović te dodao da Slovenija Hrvatsku nikad nije potapala s namjerom da nas potopi.

"Mislim da mogu razlikovati dobro od nedobra i da ću na to nedobro reagirati, ne ugrožavajući hrvatske interese", rekao je Milanović.

Sjednica Vijeća za obranu 

Milanović je danas, zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, sudjelovao na sjednici Vijeća za obranu na kojoj su se razmotrili zaključci Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objava odluke 28. svibnja? Marić i Banožić o sastanku Vijeća za obranu: "Sve je bilo mirno i profesionalno", "Premijer je uvijek hrabar"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON KRITIKA PREDSJEDNIKA Kraj trakavice? Ministar Banožić odluku o najboljem ponuđaču za borbene zrakoplove očekuje u ovom mjesecu

"Vijeće je zahvalilo Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i Radnoj skupini za stručnu potporu međuresornom povjerenstvu na kvalitetno odrađenom poslu te dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona, za što je nadležna Vlada", priopćeno je nakon sjednice.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene