Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi obiteljski zakon koji bi, kako je danas najavila ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, trebao biti usvojen do kraja godine, uvodi medijaciju kao novi postupak u kojem se roditelji trebaju dogovoriti o zajedničkoj skrbi za svoju djecu.


"To znači da ukoliko se dogovore, ne moraju više na sud, a na sud će ići samo oni koji se neće moći dogovoriti", rekla je Opačić na današnjem predstavljanju nacrta tog zakonskog prijedloga.

Uvode se, pojasnila je, i novi zaštitini mehanizmi kada su u pitanju manipulativni roditelji kako bi se u prvom redu zaštitila djeca od toga da ih vlastiti roditelji traumatiziraju. "Neće više biti manipulacija i prepucavanja preko interesa djece", uvjerena je Opačić.

Pojasnila je kako se također uvode i sankcije za one roditelje koji neće poštivati dogovor, dakle roditeljski plan ili sudsku odluku. "Te mjere idu do toga da mogu dobiti ili kaznu zatvora ili novčanu kaznu do 30 tisuća kuna ili u krajnjoj konzekvenci promjenu odluke o skrbništvu", rekla je dodavši kako to znači da drugi roditelj, koji ne manipulira može dobiti skrbništvo nad djetetom.

>>
Opačić: Oni koji imaju ušteđevinu ili dionice nisu socijalni slučajevi

Najavila je i promjene u dijelu koji se tiče posvojenja, a odnosi se prvenstveno na prilagodbu djeteta u novoj obitelji.

Predviđa se nešto veći pripremni postupak potencijalnih posvajatelja kako ne bismo imali niti jedno posvojenje koje bi bilo u postupku raskidanja, rekla je Opačič napomenuvši kako se uvode i neke promjene u skrbništvu kada su u pitanju odrasle osobe.

"Ovo nije nikakav feministički zakon, nisu ga pisale samo žene već radna skupina koja je slušala glas roditelja. Bit će to dobar, moderan, europski zakon", poručila je ministrica socijalne politike i maldih.

Voditeljica radne skupine Branka Rešetar izvijestila je kako je u zakonu prihvaćeno puno prijedloga raznih udruga, koji su pristigli tijekom javne rasprave.

Priznala je također i kako je 555 članaka koliko ih ima zakon puno, no pojasnila je kako su u tom zakonu u biti objedinja dva zakona - obiteljski i onaj o obiteljskim sudskim postupcima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Cijepljenje djece / Ilustracija U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe Očinski refleksi ''Moj tata je Superman!'' Mnogi klinci to misle, ali jedan ima i dokaz!
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju