Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Dnevniku Nove TV je najavila promjene u sustavu socijalne skrbi.


Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Dnevniku Nove TV je najavila promjene u sustavu socijalne skrbi koje bi na snagu trebale stupiti početkom sljedeće godine.

Vezani članci Marin Piletić - 1 Ministar Piletić za Dnevnik Nove TV: "Ministarstvo je u izmjene Zakona o radu uključilo i odredbu da nitko s djecom ne može raditi bez potvrde o nekažnjavanju" Socijalna pomoć Skandal u Centru za socijalnu skrb: Invalid živio u neljudskim uvjetima, socijalne službe nisu ništa poduzele

Promijenit će se kriteriji na temelju kojih se određuje visina socijalne pomoći. 'Objedinjujemo sve naknade u jedinstvenu koja će sada maksimalno iznositi 2.900 kuna jer je to bruto iznos minimalne plaće', kazala je ministrica.

>> Država kreće u lov na LAŽNE invalidske mirovine

Kada je riječ o ostalim pravima, kao što su porodiljne naknade, dječji doplatci i pronatalitetni dodaci, u njih se neće dirati.

S druge strane, svi oni koji imaju ušteđevinu, dionice ili, primjerice, nekretnine u kojima ne žive, neće više moći računati na pomoć države. 'Oni koji imaju ušteđevinu, dionice, bilo kakvu imovinu u kojoj ne žive, najprije će je morati prodati ili staviti u funkciju. To nisu socijalni slučajevi. Socijalni su slučajevi oni koji doista nemaju od čega živjeti', kazala je Opačić.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage hoće li osobe za koje se utvrdi da nemaju pravo na pomoć, a primali su je godinama, morati vraćati novac, ministrica je odgovorila potvrdno. 'Sad smo pronašli oko 5.100 ljudi koji nisu imali pravo, a primali su pomoć godinama. Poduzet ćemo sve pravne mogućnosti, to su novci poreznih obveznika, morat će ih vratiti. U novom zakonu više neće biti mogućnosti da Centri sami odlučuju da oproste takva dugovanja, nego će za eventualno otpisivanje dugovanja morati tražiti suglasnost Ministarstva ', rekla je.

Opačić je priznala da se reda na ovom području moglo uvesti i prije. 'Da, ali nažalost 15-20 godina se nije ništa napravilo, mi smo sada to u proteklih godinu i pol pripremili i od 1. siječnja 2014., zbog toga što moramo proračunske stavke preraspodijeliti na jedno ministarstvo, to kreće u primjenu', najavila je ministrica, pojašnjavajući da je cijeli sustav trebalo i informatizirati kako bi sve moglo zaživjeti.

'Sada ćemo OIB-om dobiti sve podatke o imovini, o automobilima, dakle o svemu. Nema više manipuliranja, prostor za manipulaciju se sužava', kazala je Opačić, najavljujući da će se uskoro moći vidjeti i tko prima mirovine iz inozemstva.

Ona ne očekuje nikakav bunt zbog najavljenih promjena. 'Oni koji doista trebaju pomoć će je i dobiti, manipulatori neće. Mislim da se nitko neće protiviti da oni koji su postali profesionalni socijalni slučajevi ta prava izgube i da se doista okrenu svijetu rada', zaključila je ministrica Milanka Opačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju