Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od prvog ožujka

Mijenjaju se pravila, a pravo na pomoć imat će pola milijuna djece: "Taman da pokrijemo trošak vrtića"

Aktualno Galerija Dijete - 1 Dijete - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dijete - 2 Dijete - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dijete - 3 Dijete - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dijete - 4 Galerija 1/4 >>
Roditelji su u niskom startu jer se od prvog ožujka mijenjaju pravila za dječji doplatak. Broj djece koja primaju doplatak trebao bi se najmanje udvostručiti, a i rok za prijave je dulji. Tko na njega ima pravo i na što može računati, donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Tko prima dječji doplatak, može ga očekivati u utorak. Zakon se mijenjao, pa od prvog ožujka raste broj korisnika i broj cenzusnih grupa.

"Očekuje se će se ovim zakonskim izmjenama povećati i broj korisnika i broj djece sa sadašnjih 205 tisuća na gotovo pola milijuna djece", objasnila je Maja Čakarun iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Najveći doplatak od 61 euro i 80 centi po djetetu dobit će oni čiji mjesečni dohodak po članu obitelji lani nije prelazio 88 eura i 29 centi. Ukupno je pet razreda, pa se ovisno o primanjima kućanstva doplatak smanjuje do najmanjeg od 30 eura i 90 centi. Na njega po djetetu mogu računati svi koji su lani zarađivali do 618 eura po članu obitelji. Prijave traju do ljeta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Spomenuo se i Turudić Plenković žestoko po oporbi i predsjedniku: "On je vođa ove ekipe"

Svaki roditelj dobro zna da imati djecu nije jeftino, i to nisu samo pelene i druge higijenske potrepštine, no za usporedbu uzet ćemo baš pelene jer je njihovu cijenu Vlada ograničila.

Oni s najvećim plaćama za svako dijete moći kupiti 103 komada pelena, ili okvirno dva velika paketa. Oni s najmanjim plaćama od doplatka će moći kupiti dvostruko više pelena, 206 ili četiri velika paketa, ispričao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Imamo dvoje djece taman za svako dijete po onom što smo računali bi trebali dobiti da svakome pokrijemo mjesečni trošak vrtića", ispričala je majka Valentina.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

Oni s većim primanjima koji ne upadaju ni u jedan cenzus rado bi da se onima s manjim primanjima da i više, ako bi se nešto dalo i njima.

"Barem jedna trećina plaće da se pojača, to bi dobro došlo jer troškovi ovako poprilično porastu", komentirao je otac Silvio.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, 2022. godine rođeno je 2625 djece manje nego godinu prije. Doplatak većem broju roditelja svakako će pomoći, ali demografske mjere očito moraju biti snažnije i šire.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene