Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova regulacija

Hoće li se uskoro lakše disati na Lučkom? Mijenja se način ulaska na naplatne postaje

Aktualno Galerija Lučko, ilustracija - 3 Lučko, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lučko, ilustracija - 2 Lučko, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lučko, ilustracija - 1 Lučko, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lučko, ilustracija - 4 Lučko, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Lučko, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Mijenja se način ulaska na naplatne postaje Lučko. Iz smjera Slovenije dvije trake umjesto dosadašnje jedne. Pred samim naplatnim kućicama četiri umjesto tri trake. Sve to trebalo bi bar donekle ublažiti gužve u jeku turističke sezone. U rekordnim danima, kroz naplatu Lučko prođe više od 50 tisuća vozila.

Uskoro će se lakše disati na Lučkom. Za mjesec dana bi trebala biti nova regulacija prometa.

"Nema nikakvih građevinskih radova, mijenja se horizontalna prometna signalizacija, na način da se svim smjerovima prilazu naplati Lučko da jednaki prioritet", navodi Hrvoje Ordulj iz Odjela sigurnosti prometa Hrvatskih autocesta u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vanje Margetića.

Konkretno, iz Slovenije će se voziti u dvije prometne trake.

"Dodatna prometna traka iz smjera Slovenije na čvoru Lučko prema moru će unaprijediti djelomično prometni sustav tamo i smanjiti gužve, ali moramo biti svjesni da u onim najvećim opterećenjima, u vikendima oko 1.8. ćemo i dalje imati gužve", upozorava Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Pročitajte i ovo Gužve na Lučkom Hoće li riješiti problem? Ovo je plan za manje gužve na Lučkom: Pogledajte što se sve mijenja kod ulaza na autocestu

Razlog se krije u broju automobila koji dolaze na naplatu. Više od 3000 u jednom satu, u turističkoj sezoni. I to iz svih smjerova.

"Na Lučko se dvije važne autoceste jedna iz smjera Slovenije, druga iz smjera Slavonije i Mađarske i još jedna važna gradska cesta od Lučkog - spajaju na autocestu prema moru", dodaje Šoštarić.

A u rekordnim danima, brojka se penje i do 7000 vozila.

Više prometnih traka

Kad vozači dođu u zonu prilaska naplatnim postajama Lučko dočekat će ih četiri umjesto tri prometne trake, te četiri trake bit će nešto uže od dosadašnjih, a ona krajnje desna bit će namijenjena isključivo za teretna vozila

Promjene će biti i u naplati. Sve će biti jednostavnije. Nema više traženja trake za prolaz.

"Vozači dolaskom do naplatne postaje vidjet će na portalima koje trake su otvorene, ali sve trake su za sva vozila. Vozila koja se nađu u krajnjoj lijevoj ne moraju se gurati u krajnju desnu da bi došli do ENC staze kako je sada na Lučkom", objašnjava Ordulj.

Pročitajte i ovo Miron Huljak, ravnateljstvo policije Policijska akcija Velik je broj onih koji voze pijani, a sve su češća i bježanja s mjesta nesreće: Pogledajte kolike im kazne prijete

Ovogodišnja sezona bit će prijamni ispit za prometno rješenje.

"U ovoj turističkoj sezoni će se pokazati koliko je to rješenje dobro ili nije, mi smatramo da će donekle poboljšati protočnost prometa", dodaje.

Koji u srcu sezone obara rekorde. Kroz naplatu Lučko na autocestu uđe 51.000 vozila.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene