Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

SLUŽBENA POTVRDA Dječak iz Bregane preminuo je zbog salmoneloze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo nam je petogodišnji dječak iz Bregane preminuo zbog trovanja salmonelom.

Dražen Diklić, županijski državni odvjetnik, potvrdio nam je da je petogodišnji dječak iz Bregane preminuo od trovanja salmonelom.

Zaključak je to obdukcijskog nalaza, a Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu će nakon ovog saznanja "poduzeti dokazne radnje kako bi utvrdilo kaznenopravnu odgovornost odgovornih osoba". 

"Povodom Vašeg upita o smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane, Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu zaprimilo je dana 18. studenog 2016. godine Zapisnik o obdukciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku za šestogodišnjeg dječaka iz kojeg proizlazi da je vanjskim i unutarnjim pregledom te dodatnim patohistološkim, mikrobiološkim i kemijskotoksikološkim analizama tkiva organa utvrđeno da je dijete preminulo zbog salmoneloze (Salmonellae Enteriditis)", rekao nam je Diklić.

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu će poduzeti dokazne radnje kako bi utvrdilo kaznenopravnu odgovornost odgovornih osoba.

Prema neslužbenim podacima obitelj dječaka je u trgovini kupila 30 jaja, a u njihovom su domu pronađena preostala 22 komada, od kojih su dva bila zaražena salmonelom.

MIB Pivac: Još nemamo službenu obavijest

Prethodno se oglasila i tvrtka tvrtka MIB Pivac, koja još uvijek nije primila službenu potvrdu o obdukcijskom nalazu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon medijskih napisa objavljenih večeras u vezi tragične smrti pok. Mirka Vidovića, obavještavamo vas da do ovog trenutka još uvijek nismo zaprimili nikakvu službenu obavijest nadležnih tijela niti smo upoznati sa službenim rezultatima odnosno nalazom obdukcije.

Kao i do sada, u stalnom smo kontaktu s nadležnim službama i punomoćnicom obitelji Vidović te smo i danas imali zadnji kontakt s njom. Punomoćnica obitelji izvijestila nas je da još nije zaprimila nikakvu službenu informaciju o nalazu obdukcije. Mesna industrija Braća Pivac izražava duboko žaljenje u vezi tragičnog događaja koji proživljava obitelj iz Bregane te smo i dalje uz istinski pijetet na dispoziciji punomoćnici obitelji.

Dok nalaz obdukcije ne bude poznat, naša postupanja ćemo voditi isključivo prema uputama nadležnih institucija te svi budući koraci bit će u dogovoru i prema uputama istih.

U kontaktu smo s proizvođačem jaja iz Poljske te kada nam budu dostupni svi dokumenti i poznat nalaz obdukcije, odmah ćemo izvijestiti odgovornog proizvođača o istima. Budući da se prodaja proizvoda ovog proizvođača odvija na jedinstvenom EU tržištu, dužnost nam je dostaviti proizvođaču kompletnu dokumentaciju i saznanja kojima ćemo raspolagati, a koju proizvođač očekuje radi daljnjih postupanja".

Odvjetnica: Treba pomoći obitelji

U četvrtak se oglasila i Dijana Kladar, odvjetnica obitelji preminulog dječaka, koja je potvrdila da nisu dobili obdukcijski nalaz, pa još uvijek ne može potvrditi uzrok smrti dječaka. "U cijeloj ovoj situaciji mislim da više nije ni bitno tko je odgovoran, tko nije odgovoran već je bitno da se obitelji pomogne i da budemo svjesni da moramo mijenjati očito našu zakonsku proceduru i da zapravo trebamo povećati sigurnost hrane u Hrvatskoj'', rekla je Kladar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene