Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prvi pogled se ne razlikuju od nas

'Mi nismo Supermani, mi smo katastrofičari'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su očevi, supruzi, nečija djeca, sestre i braća. Svaki dan idu na posao i na prvi pogled se ne razlikuju mnogo od nas.

Ali, kad se prije tri tjedna svijetom u rekordnom roku proširila vijest o stravičnom potresu i tsunamiju u Japanu, mi smo u sažaljenju s prijateljima pričali o veličini katastrofe. A Ana, Aljoša, Vlatka i Jasminko nisu skidali pogled s mobitela jer su znali da bi mogao zazvoniti, a glas s druge strane ih pitati: koliko brzo se možeš spakirati?

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Prošli su dugu i opsežnu obuku kako bi postali volonteri Hrvatskog Crvenog križa, a među sobom se zovu 'katastrofičari'.

Nitko iz hrvatskog tima za katastrofe nije otišao u Japan, jer je ta zemlja vrlo organizirana i spremna na potrese i slične prirodne katastrofe. Zato se nije ni obratila Međunarodnom crvenom križu za pomoć. Ali, Pakistan, Haiti, Tanzanija, Sudan i Zimbabve jesu.

Ana Županić i Vlatka Čivrag su prošle godine nakon poplava u Pakistanu napaćeno stanovništvo podučavale pravilnoj higijeni. Milijuni ljudi su postali beskućnici izloženi bolestima, gladi i žeđi. 'Ostali su mi svi u sjećanju. Jasno, jedan dio mene uvijek će biti tamo', kaže Ana.

Aljoša Ladašić je u Tanzaniji i na Haitiju postavljao tuševe i WC-e, uvijek uz pomoć tima lokalnih ljudi. Prema njegovim riječima, iako smo vidjeli puno snimaka iz tih zemalja, pravi doseg katastrofe može se shvatiti tek kad se u nju uvjerimo svojim očima.

'Mi nismo Supermani'

Jasminko Kranjčec je također bio na Haitiju, s istim zadatkom kao i Aljoša. Ekipi magazina Provjereno njegova supruga Kristina ispričala je kako su ona i dva sina podnijeli njegov boravak na drugom kraju svijeta koji je trajao 5 tjedana.

'Mi nismo Supermeni', kaže Ead Bečirević iz Hrvatskog Crvenog križa kojeg je ekipa Provjerenog snimala na vježbi pročišćavanja vode blizu Ogulina, u kojoj su sudjelovali kandidati za 'katastrofičare' iz više zemalja Europe. „Danas smo ovdje, a u ponedjeljak na svojim radnim mjestima – profesori u školama, medicinski tehničari na odjelima“, ističe Ead.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene