Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Jeste li znali gdje se nalaze najveći slatkovodni rezervoari na Zemlji? Odgovor otkriva meteorolog Ivan Čačić

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Meteorolog Ivan Čačić za Dnevnik NOve TV otrkio je od kakve su važnosti za Zemlju grenlandske i antarktičke kontinentalne ledene ploče.

Grenlandske i antarktičke kontinentalne ledene ploče najveći su slatkovodni rezervoari na Zemlji, a pohranjuju volumen od 29,5 milijuna km3 smrznute vode.

Kada ledene ploče izgube masu, one izravno doprinose podizanju srednje globalne razine mora. Zbog toga je praćenje količine leda ključno za procjenu promjene razine mora.

Pročitajte i ovo Vojni tečaj - 4 OBUKE, TEČAJEVI I VOJNI ROKOVI Pleše li Plenković u ritmu Domovinskog pokreta? Baš pred izbore uzima u razmatranje jednu od njihovih "briljantnih" ideja

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! U inozemstvu ste i trebate hitnu medicinsku pomoć? HZZO će vam vratiti novac za liječenje, ali samo ako ste ispunili ove uvjete

Tijekom desetljeća 2011. - 2020., Grenland je izgubio masu prosječnom brzinom od 251 gigatona godišnje.

Tijekom ovog desetljeća antarktička kontinentalna ledena ploča godišnje izgubila je led prosječnom brzinom od 143 gigatona, a više od tri četvrtine ovog masovnog gubitka došao je s područja zapadne Antarktike.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene