Ljeto smo dočekali, a što nam ono nosi kad je o vremenu riječ – otkriva nam meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Galerija Darijo Brzoja Darijo Brzoja i Marija Miholjek Prognoza za iduće tjedne +2 Prognoza za iduće mjesece

Tuča je u utorak predvečer pogodila karlovačko područje. "Nažalost, jedan olujni sustav prošao je preko središnje Hrvatske, točnije preko karlovačkog područja, a završio u Bosni i Hercegovini. Međutim, grmljavinskih pljuskova bilo je i u Sloveniji, južnoj Mađarskoj, Austiji i dijelovima Francuske.

Atmosfera nije stabilna, pljuskove možemo očekivati još i noćas i u srijedu ujutro. Za srijedu navečer postoji jedan snažan signal za sjeverne kopnene krajeve i sjeveroistok zemlje, koji ukazuje na to da bi moglo biti snažnog nevremena, i to držimo na oku i pratimo", rekao je meteorolog Darijo Brzoja.

Lipanj je nestabilan, ali nekako se čini - i više nego što smo navikli.

"Moje osobno iskustvo i iskustvo kolega sinoptičara je da imamo sve više nestabilnog vremena na ono početku ljetne sezone. To naravno drži i onu tezu koja kaže da u toplijoj klimi možemo imati više ekstremnog vremena zato što toplija klima, toplija atmosfera sadrži više energije pa je onda šansa za grmljavinske i tučonosne oblake i njihov nastanak zapravo puno veća."

Plaža Hrvatsku biraju ljudi sa svih strana svijeta, ali mogu li si domaći gosti priuštiti ljetovanje u Dalmaciji ili Istri?

Ana Rucner i klapa Sv. Mihovil - 1 Ana Rucner održala nikad spektakularniji "Pozdrav Ljetu“, ali najavila i veliku novost: "Mogu samo reći jedno veliko hvala"

Na pitanje hoće li ovo ljeto obilježiti rekordne vrućine, Brzoja odgovara: "Sezonska prognoza se zapravo prvo daje za lipanj, srpanj i kolovoz. Dobrim smo dijelom u lipnju i već vidimo da premašujemo temperature. Vidjeli smo i toplinski val prošli tjedan u većem dijelu Europe. Kod nas ti kriteriji možda nisu bili zadovoljeni, ali je temperatura svakako iznad prosjeka."

"Na grafovima Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena, za sljedeća četiri tjedna vidimo odstupanje od srednje tjedne temperature. Ono je jako izraženo sljedeći tjedan i u tjednu iza njega, te nešto manje izraženo početkom srpnja, ali će temperature i dalje biti iznad prosjeka."

Darijo Brzoja Prognoza za iduće tjedne (Foto: DNEVNIK.hr)

"U prognozama odstupanja od prosjeka mjeseca do kraja godine, po mjesecima, najviše je to prisutno u kolovozu i rujnu, ali i srpanj i listopad su u popriličnom plusu."

Darijo Brzoja Prognoza za iduće mjesece (Foto: DNEVNIK.hr)  

Istaknuo je da ruku pod ruku s ovim toplijim godinama idu i sušna razdoblja, što je još jedna vrsta meteorološkog ekstrema. "U dobrom dijelu naše zemlje nam nedostaje vode."

Što se produženog vikenda tiče, Brzoja ima dobre vijesti za one koji su otputovali. "Ako su otputovali na more, onda su dobro otputovali, zato što će na moru biti uglavnom sunčano i stabilnije nego u kopnenim krajevima. Samo na sjevernom Jadranu, Istri i Kvarneru s petka na subotu može biti poneki pljusak. Zato bi u unutrašnjosti u srijedu navečer još moglo biti nevremena, ali osim toga bit će sunčano i vruće, u skladu s prognozama." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju