Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je večeras da bi istraga u HEP-u trebala biti dubinska te da bi članovi nadzornih odbora u javnim poduzećima morali imati odgovornost, što bi trebalo urediti zakonom.


U tijeku večerašnjeg otvaranja glazbenog festivala 'Zlatne žice Slavonije' u Požegi Mesić je na zamolbu novinara da komentira događaje u HEP-u kazao kako se ne može upuštati u pojedinosti bilo koje istrage, pa ni istrage u HEP-u, koja, kako je rekao, treba biti 'dubinska'.

Vezani članci HEP Elektra ih htjela ovršiti, a ispalo da su zapravo - preplatili račun: "Ovo im nije prvi put da pokušavaju od nas izvući pare za navodna dugovanja" PR A1 korisnici surfaju zelenom gigabitnom mrežom

>> HEP: Istraga rada uprave zbog niza štetnih ugovora

'Iznio sam svoje načelno stajalište da su nadzorni odbori u javnim poduzećima u kojima država ima suvlasnički dio nešto morali znati o poslovanju tih tvrtaka, a najviše je morao znati menadžment. Ako se zakon krši, treba tražiti tko je sve odgovoran. To su i nadzorni i upravni odbori te menadžment tih tvrtaka', kazao je Mesić. 'Najlakše je reći 'promijenit ćemo svoga člana u nadzornom odboru' i pojeo vuk magare, ali znate kako kažu: 'Kad je vuk sit i koze na broju, onda je nečija ovca platila ceh'', dodao je.

Po njegovu mišljenju, u nadzornim odborima javnih poduzeća moraju biti sposobni ljudi koji odgovaraju za taj posao, a ne činovnici i državni dužnosnici koji, kad se krši zakon, kažu da o tome nisu bili obaviješteni.

Vidošević je dobro upućen u uspjehe i neuspjehe naših poslovnih putovanja

Onaj tko se prihvati rada u nekom nadzornom odboru mora biti odgovoran, a to treba urediti zakonom, zaključio je Mesić, ne želeći komentirati kandidaturu Nadana Vidoševića za predsjednika države.

'S njim sam surađivao i često putovao u inozemstvo kad smo otvarali nova tržišta i on je dobrim dijelom upućen u uspjehe ili neuspjehe naših putovanja', rekao je predsjednik Mesić, istaknuvši da se o predsjedničkim kandidatima neće očitovati sve do drugog kruga, odnosno do rezultata prvoga kruga. (Hina)