Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ulazak RH u EU bio bi poruka regiji'

Mesić: Kada je granica u pitanju Hrvatska neće ići ispod razine dostojanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vjeruje u uspješan završetak pregovora s Europskom unijom u mjesecima koji slijede ne samo radi sebe nego i radi regije jer bi njezin ulazak u EU bio poruka svima u regiji da se ispunjavanje europskih standarda nagrađuje, rekao je u Zuerichu predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Mesić je u jednodnevnom posjetu najvećem švicarskom gradu, a tu je ocjenu iznio tijekom govora o temi 'Hrvatska na pragu Europske unije' koji je održao u Institutu Europa Sveučilišta u Zuerichu. 'Mi vjerujemo i želimo da se pregovori što prije nastave i uspješno dovrše u mjesecima koji su pred nama. To ne želimo samo radi sebe, nego i radi regije', rekao je Mesić, napomenuvši kako se proces pristupnih pregovora Hrvatske i EU neposredno odražava na europski proces u regiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bio bi poruka svima u regiji da se stvaranje i ispunjavanje europskih standarda honorira', istaknuo je Mesić. Kao najveću zapreku ulasku Hrvatske u EU u ovom trenutku Mesić je istaknuo slovensku blokadu pregovora. 'Umjesto da se pregovori, u skladu s rokovima priloženim uz izvještaj Europske komisije iz studenoga prošle godine i u skladu s našim ubrzanim pripremama privode kraju, Hrvatska se posljednjih mjeseci suočila s blokadom pregovora', kazao je hrvatski predsjednik nazočnima u svečanoj dvorani zueriškog Sveučilišta.

'Neriješeno bilateralno pitanje - granično pitanje sa susjednom Slovenijom - postalo je ozbiljnom zaprekom nastavku pregovora', podsjetio je Mesić. Hrvatska ubrzano priprema predaju preostalih pregovaračkih poglavlja i, kazao je Mesić, 'možemo reći da smo na pragu Unije'. 'Učlanjenje u Europsku uniju tek nam predstoji. Kad ćemo taj prag prijeći? Mi bismo željeli da to bude što prije', rekao je on.

>> 'RH i Slovenija su pristale na rješavanje sporova prema Povelji UN-a'

Po riječima hrvatskog predsjednika Hrvatska je jako zainteresirana za ubrzanje procesa euroatlantskih integracija susjednih zemalja jer, kako je rekao, 'europeizacija regije donosi dugoročnu stabilnost ovim prostorima, a to je u interesu svih'. Stoga Hrvatska sa svim zemljama uže regije razvija dobrosusjedske odnose, u svim je područjima intenzivirala bilateralnu suradnju, a surađuje i u okviru multilateralnih organizacija, kazao je on.

Predsjednik Mesić napomenuo je kako Hrvatska prati i dijeli zabrinutost za zbivanja u BiH, u koje su se, po njegovim riječima, 'ponovno probudile snage' koje je žele destabilizirati. Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ali i susjedne zemlje, neposredno je zainteresirana za pronalaženje odgovarajućeg rješenja, a to je jedinstvena BiH.

'Oduvijek sam isticao da je za trajan mir i stabilnost ovih prostora od najveće važnosti da cijela regija što prije postane dijelom EU-a', naglasio je hrvatski predsjednik. Budući da zemlje regije u nastojanju da se približe euroatlantskim integracijama moraju ispuniti kriterije i usvojiti reforme, Hrvatska, po riječima svog predsjednika može biti model za regiju, koja je voljna pružati podršku i konkretnu pomoć.

Predsjednik je u govoru podsjetio kronološki na odnose Hrvatske spram EU i NATO-a od stjecanja državne neovisnosti rekavši kako je Hrvatska od samog početka željela postati dijelom organizacija koje su jamčile mir, sigurnost, napredak i demokratski razvoj društva. No, uskoro se ispriječio rat i raspad bivše države 'u dramatičnim okolnostima'. 'Sloveniju je tad zahvatio kratak, Hrvatsku krvav, a BiH brutalan rat', podsjetio je Mesić i istaknuo mržnju, nesnošljivost i podijeljenost kao najteže posljedice ratnih sukoba koji su, uz to, na određeno vrijeme zaustavili procese približavanja euroatlantskim integracijama svih zemalja regije.

>> 'Slovenija nije spremna ni na Haag ni na deblokadu'

Predsjednik Mesić podsjetio je na izbore 2000. u kojima su građani Hrvatske odlučili, kako je rekao, 'dati šansu novoj politici'. Istaknuo je zagrebački summit potkraj iste godine kao nov poticaj odnosima s EU tijekom kojeg je pozdravljen politički zaokret u Hrvatskoj. Hrvatska je nakon toga prva od svih zemalja regije iskoristila mogućnost i prije šest godina aplicirala za članstvo u EU, prije pet godina stekla status kandidata, a posljednje tri i pol godine vodi pristupne pregovore.

Tijekom tog razdoblja provedene su mnoge reforme i učinjeno puno u prilagodbi zakonodavstva i ispunjavanju mjerila za otvaranje poglavlja. Mesić je spomenuo i da su povučeni neki radikalni potezi u poboljšanju policije i pravosuđa koji su Hrvatsku doveli 'korak bliže' neovisnom, nepristranom, transparentnom i učinkovitom pravnom sustavu te iskorjenjivanju korupcije.

'Mi nastavljamo provoditi reforme. Ostaje još posao na dosljednoj provedbi usvojenih zakona, odnosno ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja', kazao je Mesić upoznavši nazočne s činjenicom da su dosad otvorena 22, a zatvoreno sedam pregovaračkih poglavlja. Osim govora na Institutu Europa Sveučilišta u Zuerichu, predsjednik Mesić dao je intervjue dvama švicarskim dnevnicima i glasilu Hrvata koji žive u toj zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene