Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Štetne ugovore platit ćemo iz poreza, ali netko mora odgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da će Hrvatska ugovore koje je sklopila na svoju štetu platiti iz poreza, ističući kako netko mora odgovarati zbog toga što je državi i hrvatskim građanima nanesena šteta.

Hrvatska država, kako prenose mediji, mora platiti Hypo Grupi 40 milijuna eura (toliko je dužna prema odluci arbitražnog suda u Londonu zbog nepotpunih poslovnih informacija Državne agencije za banke (DAB) pri prodaji Slavonske banke 1998. godine), a također zbog gubitka spora talijanskoj tvrtki Astaldi mora platiti najmanje 37 milijuna eura, kolika je glavnica, što bi s kamatama i sudskim troškovima moglo iznositi do 80 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

Komentirajući te navode prigodom posjeta Samoboru, Mesić je rekao da će država novac za plaćanje uzeti iz poreza, ali je potrebno da "na kraju netko odgovara za ono što je počino ili namjerno ili svojim neznanjem".

"Treba povesti računa o odgovornosti onih koji su svojim nestručnim radom ili namjerno išli prema svom osobnom probitku", rekao je Mesić koji ne očekuje nove ugovore na štetu hrvatske države.

"To je negdje u završnici jer je sustav profunkcionirao, više nije moguće na takav voluntaristički način raspolagati državnim novcem", ocijenio je.

Ponovio je pritom kako nije zadovoljan novim zakonom o javnoj nabavi jer i dalje postoji mogućnost da "netko nešto proglasi tajnom i da se onda ide na izravnu pogodbu" i podsjetio na netransparentnu kupnju vojnih kamiona vrijednu 34 milijuna eura.

I kod prodaje hotelskih poduzeća bilo je sklapanja štetnih ugovora, rekao je Mesić ustvrdivši kako su poduzeća prodavana ljudima koji "nisu praktično platili ništa, a sada ne aktiviraju te hotele i čekaju bolju cijenu".

"Uništili su dijelom hrvatski turizam, a ništa se nije dogodilo jer u ugovorima nema klauzule koja kaže - ako netko kupi hotelsko poduzeće on ga mora u određenom roku i aktivirati, a ako ga ne aktivira treba ga vratiti državi", upozorio je Predsjednik dodajući kako je upravo zbog izostanka takve klauzule "bilo moguće varati ovu zemlju i institucije", a sve će morati platiti hrvatski građani.

"To su omogućavali ili oni koji su sastavljali ugovore ili oni koji su kontrolirali ugovore, a nisu ih znali kontrolirati", rekao je Mesić novinarima na završetku svog boravka u Samoboru.

Predsjednik Mesić u Gradskom poglavarstvu nazočio je prezentaciji kulturnog i gospodarskog života grada Samobora, a potom je obišao novoizgrađenu Sportsku dvoranu, pogon tvrtke "Klimaoprema d.d." i pogon Obrta za proizvodnju čarapa "Miro".

Nakon obilaska, Mesić je potvrdio kako je dodjela samoborske vojarne lokalnoj samoupravi "već obavljena, jer svi vojni objekti koji nemaju vojne perspektive idu lokalnoj zajednici".

"Sad je samo pitanje operacionalizacije da se to što prije završi", rekao je Mesić i naglasio kako je Samobor "primjer uspješnog grada, uspješnih građana i uspješnih poduzetnika" s dobrim gradskim i županijskim menadžmentom.

Samobor je grad s malom nezaposlenošću, istaknuo je Mesić, a problem mu je nekvalificirana radna snaga, a što se mora riješiti školstvom.

"Moramo proizvoditi kadrove za ono što je Hrvatskoj potrebno", istaknuo je Mesić i naglasio kako su se sve tvrtke koje je danas vido "potvrdile i na domaćem i stranom tržištu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene