Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić s vijetnamskim predsjednikom o jačanju gospodarskih odnosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u službenom posjetu Vijetnamu, razgovarao je sa svojim domaćinom, vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Minh Trietom.

Nakon svečanog dočeka na hanojskih vlažnih 26 stupnjeva Celzijusa, dvojica su predsjednika održala i službene razgovore na kojima je zaključeno da s obje strane postoje i volja i potencijal za poboljšanje suradnje i to posebice u područjima poput brodogradnje, građevinarstva, poljoprivrede, prerađivačke, elektro i farmaceutske industrije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentar Predsjednika RH Mesić: Kao i odlazak i najava povratka neprimjerena Slika nije dostupna Gost predsjednik Crne Gore Mesić na ručaku s veleposlanicima EU-a

Vijetnamce posebno zanimaju hrvatska iskustva u turizmu, rekao je Mesić. 

'Tako je posebno zbog toga što oni imaju potencijal što se turizma tiče, ali nemaju dovoljnu iskoristivost tih prekrasnih prostora u svojoj zemlji. Mi jedni drugima ne konkuriramo, nego možemo biti partneri u turizmu i dati im naš know how', dodao je hrvatski predsjednik.

Također, svojim je vijetnamskim domaćinima poručio da njihove robe preko Hrvatske i njezinih luka mogu ići na tržište jugoistočne i srednje Europe.

'Isto tako i hrvatske robe, ako se potrudimo da ih uopće imamo ovdje, mogu ići u Vijetnam kao veliku i mnogoljudnu zemlju, ali i preko Vijetnama na jugoistok Azije', rekao je Mesić.

Da se takav scenarij i ostvari, trebali bi se pobrinuti hrvatski i vijetnamski gospodarstvenici koji su u Hanoju održali gospodarski forum za koji je interes iskazalo čak 55 tvrtki iz zemlje domaćina. Od naših gospodarstvenika u Vijetnam su među ostalima stigli predstavnici luke Ploče, Kordun alata, te Brodarskog instituta, a gospodarske komore dviju zemalja danas su potpisale ugovor o suradnji.

Pritom je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta istaknula da je nužno popraviti i situaciju u pravnom okviru gospodarske suradnje, točnije što prije potpisati sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i poticanju i zaštiti ulaganja.

Danas je inače potpisan i sporazum o gospodarskoj suradnji Zagreba i Hanoja, kao i onaj o ukidanju viza za diplomatske i službene putovnice.

Predsjednik Mesić u Hanoju se sastao i s potpredsjednikom vijetnamskog parlamenta, te s glavnim tajnikom Komunističke partije Vijetnama, Nong Duc Manhom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene