Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić primio izaslanstvo Hrvatskog narodnog vijeća BIH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u izaslanstvo Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine (HNV BiH) koje ga je izvijestilo o zaključcima petog Sabora održanog u Sarajevu u veljači ove godine.

Izaslanstvo je naglasilo da je ključna izgradnja pravne i demokratske države Bosne i Hercegovine u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna na cijelom prostoru, a regionalizacija i kantonizacija BiH može stvoriti pravedan mir kao temelj i cilj te države. 

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Bosna i Hercegovina treba imati jedan gospodarski sustav na jednom teritoriju, a kultura i obrazovanje ključni su za izgradnju vlastitog identiteta, rekli su. 

"Neprovođenje i opstrukcija najviše se očituje kod
onemogućavanja održivog povratka izbjeglih i raseljenih", istaknuli su u izaslanstvu te dodali da je ustav Daytonskog sporazuma bio nepravedan i da je diskriminirao pojedine narode i nacionalne manjine.

Stoga je potrebno odgoditi prihvaćanje novih ustavnih aranžmana dok BiH s Europskom unijom ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čime bi se pronašla ustavna rješenja u skladu s europskim demokratskim standardima, rekli su članovi izaslanstva.

Hrvatsko narodno vijeće protivi se i troentitetskoj podjeli Bosne i Hercegovine jer bi se time legaliziralo etničko čišćenje te predlažu regionalizaciju i kantonizaciju na načelima jednakopravnosti svih naroda i nacionalnih manjina, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Mesić ponovio je kako je ključno da sva tri naroda imaju konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom području BiH te je naglasio važnost da ona funkcionira kao cjelovita, europski i demokratski uređena pravna država.

U izaslanstvu su bili fra Luka Markešić, predsjednik HNV BiH, članovi Upravnog odbora HNV BiH Ivo Komšić, Ilija Šimić i Petar Jozelić, te članovi HNV BiH fra Petar Anđelović i Ivan Markešić, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene