Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za žrtve holokausta

Mesić ponovo zasadio drvo sjećanja u Jeruzalemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić u Jeruzalemu je po drugi put posadio drvo sjećanja za žrtve holokausta. U memorijalnoj šumi uz dva Mesićeva, raste i stablo koje je posadio bivši premijer Sanader. Predsjednik je ponovno govorio o svojoj omiljenoj temi, Hrvatskoj u drugom svjetskom ratu.

Yad Vashem, najpoznatiji je memorijalni spomenik za šest milijuna žrtava holokausta. Već godinama na tom se mjestu sakupljaju imena i arhiviraju svi dokazi o genocidu. Za sada je istina otkrivena za više od tri i pol milijuna židova. Po drugi put, memorijalni centar obišao je i predsjednik Mesić. 'Ja bi volio kad bi memorijalni centar obišli oni koji kažu da se holokaust nije dogodio. Oni koji žele revidirati rezultate drugog svjetskog rata. Svakako mislim i na one iz Hrvatske, jer ima i njih, koji jednostavno ne priznaju zločine fašizma', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Mesić posjetio Izrael, unapređuje odnose

Hrvatska kao mala zemlja, puna je dobrih ljudi koje je Yad Vashem odlikovao svojim najvišim odličjem, nazivom pravednika među narodima. 'U tim svim zločinima u kojima su sudjelovale ustaše u tim zločinima nije sudjelovao hrvatski narod, sudjelovali su oni koje su okupatori doveli u Hrvatsku', istaknuo je Mesić. Među brojnim imenima zloglasnih logora ispisanih na tlu memorijalnog centra našao se i Jasenovac. U znak sjećanja na brojne žrtve predsjednik je obnovio vječni plamen ali i zasadio maslinu, a stablo zasađeno prošle godine nije bilo moguće pronaći, no ostala je oznaka onog koga je zasadio.

Zasaditi drvo u Jeruzalemskoj šumi simbol je života i prijateljstva. Tako je i hrvatski predsjednik ušao u krug izraelskih prijatelja. 'Gotovo svaki židov u Hrvatskoj bio je žrtva holokausta. Pozdravljamo to što sadite drvo jer to je znak sjećanja na poginule', rekao je Efi Steinler, predsjednik židovskog fonda. Doći u Jeruzalem a ne posjetiti Yad Vashem, gotovo je nemoguće. Pijetet mrtvima ovdje su odavali svi državnici svijeta i molili poglavari svih crkava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene