Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U gostima kod Pereza

Mesić posjetio Izrael, unapređuje odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić stigao je u službeni posjet Izraelu. Očekuju ga susreti s cijelim državnim vrhom, te sudjelovanje na konferenciji 'Sučeljavanje sa sutrašnjicom'. Danas se sastao sa Šimonom peresom.

Nakon službenog razgovora, poslije kojega predsjednici nisu davali izjave, održana je i ceremonija na kojoj je predsjednik Hrvatske akademske udruge don Ivan Grubišić predsjedniku Peresu predao priznanje 'Osoba godine - osoba dijaloga'. Jedan od predlagatelja za priznanje bio je i Stjepan Mesić, a don Grubišić je istaknuo posebnu ulogu Simona Peresa u njegovanju međureligijskog dijaloga. Predsjednik Mesić se u ponedjeljak navečer susreo i s predsjednikom izraelskog Knesseta Reuvenom Rivlinom.

Pročitajte i ovo Kaarija Prošlogodišnji natjecatelj Finski glazbenik odustao od Eurosonga: "Danas sam sreo izraelsku predstavnicu..." Loreen Nova kriza Šokantan ultimatum pobjednice Eurosonga? "Ako pobijedi Izrael..."

U utorak je predviđen posjet predsjednika Mesića Memorijalnom centru Yad Vashem, gdje će nazočiti i ceremoniji sadnje stabla, a navečer će sudjelovati u radu konferencije koju organizira Mirovni centar Peres na temu 'Sučeljavanje sa sutrašnjicom'.

Jeruzalem, sveti grad i grad triju vjera. Kršćani hodaju putevima Isusa Krista, židovi mole na Zidu plača, a muslimani vjeruju kako je upravo od tuda Muhamed uzašao na nebo. Po drugi put u svetu zemlju došao je i hrvatski predsjednik, na susret sa Šimonom Perezom, kojem su 84 godine, a već je 50 u politici. Bio je ministar, dva puta premijer, predsjednik te dobitnik Nobelove nagrade za mir. Dvije zemlje nastojat će unaprijediti suradnju.

Svojim dolaskom predsjednik Mesić želi Hrvatsku približiti Izraelu. No uvjerili smo se kako već i sada Hrvatska Izraelcima nije nepoznanica. 'Tamo je bio veliki rat sa Srbijom. Dio je bivše Jugoslavije', odgovorio nam je jedan prolaznik na ulicama svetog grada. Izrael je dvostruko manji od Hrvatske, a prosječna plaća je oko 6.000 kuna. I tamo se žale na visoke poreze. Sveti grad živi danju. Čim počne padati noć turisti napuštaju staru jezgru i sve zamire. A u toj tišini, legenda kaže, putnik koji zatvori oči u šumu vjetra može čuti glas božji. (S.T./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene