Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da ako nam Slovenija upornim inzistiranjem na svojim stavovima onemogući ulazak u Europsku uniju, to će za naše buduće odnose biti katastrofalno i može se reći da je zauvijek gotovo sa slovensko-hrvatskim prijateljstvom.


Nađemo li rješenje sa Slovenijom, sa kojom inače imamo dobre odnose, to će još više učvrstiti naše prijateljske veze, ocijenio je Mesić dodajući kako korak moraju napraviti i hrvatska i slovenska diplomacija. Treba prestati pokazivati mišiće i početi sa razumom i pameti rješavati probleme, izjavio je predsjednik Mesić novinarima prigodom obilaska izložbe u Umjetničkom paviljonu.

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

Upitan što očekuje od sutrašnjih razgovora sa slovenskim
predsjednikom Danilom Tuerkom, rekao je kako će oni neformalno razgovarati, a "ako se neformalno razgovara onda se može napraviti i korak više nego što to može napraviti diplomacija".

Moramo naći rješenje želimo li u kraćem vremenu doći do članstva u EU, što je za Hrvatsku od životne važnosti, naglasio je Mesić. Budući da ćemo za dvije ili tri godine sigurno imati europsku regulativu, te dvije godine, po njegovom mišljenju, treba preživjeti na način da nitko ne bude ponižen, a da se dođe do najkonstruktivnijeg i najracionalnijeg rješenja.

Upitan očekuje li od vojnog ordinarija Juraja Jezerinca, poziv na vojno hodočašće u Lourdes, kakav je uputio premijeru Ivi Sanaderu, Mesić je rekao kako je on vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, te bi bilo logično da se njemu ponudi bilo što u što Hrvatska vojska ide, u bilo koju posjetu, pa i onu koju Jezerinac organizira.

Jezerinac, po Mesićevim tvrdnjama, ide iz pogreške u pogrešku, a sad je napravio novu.

Premijer nije u zapovjednoj vertikali i to biskup Jezerinac zna, ali budući da on čini pogreške neka se s njim bavi Vatikan, jer "ja više za njega nemam živaca", rekao je Mesić.

Zapitan je li se založio za imenovanje Kolinde Grabar Kitarović na dužnost veleposlanice RH u SAD-u, Mesić je ustvrdio kako može samo reći da je za nju zatražio agreman.

Predsjednik Mesić sa suprugom danas je u Arheološkom muzeju razgledao antičku brončanu skulpturu Hrvatski Apoksiomen, a u Umjetničkom paviljonu je obišao izložbu "100 vrhunskih djela hrvatskih umjetnika 1850.-1950.", iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, o kojoj je rekao
kako je to jedan od najvećih kulturnih događaja u Hrvatskoj i
Zagrebu.