Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neka arbitra predloži Međunarodni sud

Mesić: Novi Rehnov prijedlog nema smisla - sporove oko činjenica rješava sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra da posljednji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji po neslužbenim informacijama govori o stvaranju ad hoc arbitražne komisije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, 'nema smisla jer sporove oko činjenica uvijek rješava su'.

Posljednji prijedlog Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničkog spora, po neslužbenim informacijama i medijskim izvješćima, ide u smjeru stvaranja ad hoc arbitražne komisije i podrazumijeva dva arbitra koje određuju Slovenija i Hrvatska, te tri arbitra po prijedlogu Europske komisije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Slika nije dostupna Mesić tvrdi Rehn nije došao da prenosi slovenska stajališta

'Mislim da to nema smisla...ako Slovenija i Hrvatska svaka predlože po jednog arbitra, neka ih onda tri predloži Međunarodni sud pravde', rekao je Mesić danas nakon što je na tradicionalnom susretu primio članove Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Prijepor se vodi oko činjenica, a to rješava sud, naglasio je Mesić. 'Sud je taj koji utvrđuje činjenice i Hrvatska prihvaća sve što sud donese', dodao je.

Po njegovim riječima, stvari ne treba komplicirati i ne treba se opterećivati nečim što je rješivo. 'Nema selektivne primjene zakona. Ako u svojim zemljama tražimo poštivanje vladavine prava, to isto tražimo i u međunarodnim odnosima', rekao je Mesić i zapitao se 'zašto se netko boji vladavine prava'.

'Hrvatska će prije ili kasnije ostvariti sve svoje strateške ciljeve'

Predsjednik Mesić je prethodno u pozdravnom govoru pred članovima Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva također spomenuo otvoreno pitanje između dviju zemalja i poručio da se ono 'ne smije prenositi među ljude'.

'Hrvatska će prije ili kasnije ostvariti sve svoje strateške ciljeve. Slovenija nam je pomogla da ostvarimo jedan od njih i uđemo u NATO', rekao je Mesić i poručio da dvije zemlje, ljudi i privreda moraju surađivati.

Založivši se za otvorenost granica, poručio je da nas u međusobnoj suradnji 'ne smije zaustaviti ono što je prolazno'. 'Više je onoga što nas spaja, a ne razdvaja nas ništ'", dodao je Mesić i ocijenio da političkim elitama treba ostaviti da rješavaju otvorena pitanja. Rekao je kako je i u slovenskom interesu da Hrvatska što prije uđe u EU.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene