Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granični spor

Mesić: Nema smisla pristati na nešto što nije utemeljeno na međunarodnom pravu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju da slovensko-hrvatski granični spor treba riješiti na temelju međunarodnog prava i pred međunarodnom sudskom ustanovom.

Prema Mesićevim riječima alternativa tomu mogla bi biti samo zamrzavanje spora, a ne donošenje rješenja koje bi bilo rezultat pritiska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jandroković u Washingtonu 'Siguran sam da će Slovenija odblokirati ostala tri poglavlja' Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

'Ako se borimo za funkcioniranje prava u međunarodnim odnosima, ako prihvaćamo međunarodne konvencije, onda moramo vjerovati međunarodnom sudu i vjerovati onome što on donese. Hrvatska prihvaća svaku odluku suda', rekao je predsjednik Mesić u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju emitiranom u sklopu tematske emisije 'Polemika' koja se odnosila na slovensko-hrvatske odnose. Na početku razgovora za slovensku javnu televiziju, predsjednik Mesić priznao je da ga je slovenska politika iznenadila blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora, s obzirom na tradicionalno prijateljske odnose dviju država.

'Moram biti iskren, to u Hrvatskoj nitko nije očekivao. Naši su odnosi ranije uvijek bili uzorni...No, da će nas Slovenija zaustaviti na putu prema Europskoj uniji, tome se nismo nadali', rekao je predsjednik Mesić u razgovoru. 'Hrvatska priznaje pravosudne institucije i pravo u funkcioniranju međunarodne zajednice. Dakle zašto bi protiv suda bila Slovenija koja je članica Europske unije i NATO saveza', rekao je Mesić.

'Hrvatska priznaje međunarodne institucije i sud, no ako je to neprihvatljivo, onda predlažemo da se spor zamrzne, pa neka ga rješavaju neki drugi poslije nas', rekao je predsjednik Mesić, dodajući da je sadašnja stanje u kojemu se pokušava iznuditi rješenje mimo međunarodnog prava za Hrvatsku neprihvatljivo. 'Izvoditi pritisak na Hrvatsku da pristane na nešto što nije utemeljeno na međunarodnom pravu, to nema smisla. Mi pod takvim pritiscima ne možemo dalje razgovarati o ulasku u Europsku uniju', rekao je Mesić, pojašnjavajući da bi se pregovori inače sveli na to da Hrvatska mora 'popustiti Sloveniji'.

>> 'Slovenija nije spremna ni na Haag ni na deblokadu'

>> Žbogar ne očekuje skoru medijaciju

>> 'Rješenje granice uvjet za ulazak u EU'

'A zašto bi mi popuštali Sloveniji, ili - zašto bi Slovenija morala popuštati nama', upitao se predsjednik Mesić u razgovoru. Govoreći o inicijativama da se spor riješi političkim posredovanjem Mesić se upitao trebaju li Slovenija i Hrvatska za rješavanje graničnog pitanja angažirati 'političare opće prakse'. 'Ako i uzimamo neke političare da nam pomognu, oni bi morali dati smjer, a ne da rješavaju meritum stvari. Meritum stvari mora određivati onaj tko utvrđuje činjenice i izvodi dokaze', rekao je Mesić o mogućnostima političkog posredovanja u graničnom sporu koji je pravno pitanje i stvar utvrđivanja činjenica.

Frattini protiv blokade integracija

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini osudio praksu da neke države članice zaustavljaju integraciju zemalja kandidata, istaknuvši da to nije dobro ni za EU-u ni za zemlje zapadnog Balkana. 'Uvijek postoji jedna zemlja EU-a koja blokira neku državu zapadnog Balkana, bilo da je riječ o Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji ili Crnoj Gori. Ako tako nastavimo cijela će regija biti zaustavljena i to neće biti dobro ni za Europsku uniju ni za zapadni Balkan', rekao je Frattini u Bruxellesu. On je objašnjavao razloge zašto je zajedno sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom prošli tjedan uputio pismo svojim kolegama u kojem se traži veća potpora EU-a integraciji zemalja jugoistočne Europe.

Drugi potpisnik toga pisma, čija zemlja blokira hrvatske pristupne pregovore, rekao je da treba odvojiti hrvatske probleme od zemalja zapadnog Balkana. 'Naše rezerve glede hrvatskih pregovora treba odvojiti od približavanja zapadnog Balkana Europskoj uniji. To nije povezan', rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Žbogar je rekao da se u zajedničkom pismu u prvom redu traži ukidanje viza za građane zemalja zapadnog Balkana, dodajući da se Slovenija uvijek zauzimala za integraciju zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Žbogar o Međuvladinoj konferenciji

Slovenija smatra da održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju s Hrvatskom, predviđene za 27. ožujka, nema smisla ako ne dođe do dogovora oko načina posredovanja za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. 'Održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju je u rukama češkog predsjedništva. Mislim da takva konferencija ne bi imala smisla ako se nijedno poglavlje ne može ni otvoriti ni zatvoriti, ali ako češko odluči da će se održati onda će se održati' , rekao je Žbogar odgovarajući na upit da komentira mogućnost da se predsjedništvo EU-a ipak odluči održati tu konferenciju. Upitan da li bi to značilo određeni pritisak na Sloveniju, Žbogar je rekao: 'Ne, mislim da ne, mi bismo na takvoj konferenciji pojasnili zašto otvaranje poglavlja nije moguće'.

Dodao je da je slovenski premijer Borut Pahor poslao pismo predsjedatelju Europskog vijeća, češkom premijeru Mireku Topolaneku, u kojem je iznio razloge zašto traži odgodu te konferencije. Češko predsjedništvo još ne želi donijeti odluku o odgodi pristupne konferencije, što mnogi tumače kao pritisak na Sloveniju. 'Razmatramo mogućnost odgode samo pod pretpostavkom da će uskoro biti postignuti konkretni rezultati. To ne smije biti samo puka odgoda', rekao je prošli tjedan u Strasbourgu potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexendr Vondra. Žbogar je ponovio da će slovenska blokada ostati 'sve dok se ne promjene okolnosti' koje su do nje dovele. U utorak će se u Bruxellesu nastaviti pregovori između povjerenika Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvaske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala posrednička skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene