Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u srijedu je izrazio uvjerenje da će Hrvatska na idućoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoriti tri pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, unatoč najavi Slovenije da neće otkloniti svoje primjedbe na ta poglavlja.


'Iduća Međuvladina konferencija je 21. prosinca. Hrvatska je učinila sve što je potrebno da bi otvorila tri, a zatvorila jedno ili dva poglavlja', rekao je Jandroković hrvatskim novinarima u Washingtonu, na traženje da komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara. 'Očekujem da će i slovenska strana prihvatiti te argumente i biti spremna na otvaranja poglavlja na toj Međuvladinoj konferenciji', istaknuo je Jandroković.

>> Jandroković potvrdio prijateljske i partnerske odnose dviju zemalja

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija sve 'mekša' po pitanju blokade pregovora Slika nije dostupna Žbogar: Mogli bi odblokirati pregovore ako se dogovori medijacija

Žbogar je u utorak izjavio da Ljubljana neće moći, 'zbog nedostatka vremena', otkloniti svoje primjedbe kako bi Hrvatska na pristupnoj konferenciji 21. prosinca mogla otvoriti pregovore u tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje. 'Mislim da će to biti teško jer je preostalo premalo vremena', rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu na pitanje hoće li Hrvatska moći otvoriti pregovore u tri poglavlja koja su ostala blokirana - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo. Ministar Jandroković boravi u dvodnevnom službenom posjetu SAD-a, u sklopu kojeg će se u četvrtak sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton. Proces pristupanja Hrvatske EU, jedna je od najavljenih tema njihovih razgovora. (Hina)