Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kava s predsjednikom

Mesić Jadranki za prvih 100 dana dao 'trojku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić se danas osvrnuo na neka aktualna pitanja, poput podvlačenja crte pod popis branitelja, ali i polemika zbog prosvjedne note Švicarskoj.

Nakon što je na kavu primio građane, predsjednik je odgovarao na novinarska pitanja. Između ostaloga, rekao je kako je zadovoljan vanjskopolitičkim potezima koje je u posljednje vrijeme povukla Vlada Jadranke Kosor, misleći pritom prvenstveno na nastavak pregovorab s Europskom unijom. Što se tiče unutarnjopolitičkih pitanja, Mesić kaže kako su problemi sada očito identificirani te kako je Vlada dala do znanja da se s njima misli uhvatiti u koštac. S obzirom na to, na upit novinara koju bi ocjenu dao Vladi, Mesić je odgovorio da bi joj dao ocjenu 'dobar' za prvih sto dana. 

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja Ogradili se Ministar branitelja odgovorio vukovarskom gradonačelniku: "Nije mi jasno što se to dogodilo ove godine" Slika nije dostupna Odgovor branitelja Milanović uvrijedio HVIDRA-u: Usporedio nas je s cijenom benzina!

'Popis branitelja mogao se i prije urediti'

Mesić se osvrnuo i na odluku Vlade da se podvuče crta pod popis branitelja. Prema njegovom mišljenju, period utvrđivanja braniteljskog statusa i predugo je trajao. Vezano uz upućivanje u saborsku proceduru izmjena zakona o braniteljima, predsjednik je rekao da se 'moglo očekivati da do te mere dođe jer je inflacija branitelja bila uočljiva svima. Mora se uspostaviti ta crta do kada se može utvrđivati braniteljski status', rekao je. Smatra da se to 'moglo i prije urediti', a ponovio je da se i dalje zalaže za objavu Registra branitelja jer 'branitelji točno znaju tko je s kim ratovao'.

'Nemam im što poručiti'

Komentirao je i jučerašnje prosvjede pred švicarskim veleposlanstvom zbog zabrane ulaska Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju. Prosvjednici su upravo predsjednika prozvali na skupu, nazvavši ga veleizdajnikom. Predsjednik kaže kako s tim ljudima nema što poručiti. Mesić je, podsjetimo, uputio pismo ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u kojem navodi kako prosvjedna nota Švicarskoj zbog Thompsona nikako nije smjela biti upućena.

Protestna nota ne piše se u ovakvim slučajevima

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da švicarskom veleposlanstvu nije trebalo pisati diplomatsku notu nakon zabrane ulaska Marku Perkoviću Thompsonu u tu zemlju, već razgovarati sa švicarskim veleposlanikom ili nadležnim švicarskim ministarstvom kako bi se razjasnile eventualne nejasnoće iz njihove note. Objasnio je kako je njegov prigovor upućen Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija bio da nije trebalo pisati notu 'za čovjeka koji sam izazove mjere druge zemlje'. 'Protestna nota piše se zemlji s kojom su zaoštreni odnosi, a mi sa Švicarskom imamo dobre odnose', rekao je Mesić novinarima i ustvrdio kako su se eventualne nejasnoće trebale objasniti u razgovoru sa švicarskim veleposlanikom.

'Ne mislim polemizirati s glasnogovornikom'

Naglasio je kako je Hrvatska već imala primjere brojnih građana koji su došli u sukob s regulativom stranih zemalja, poput pomorca Krste Laptala, te da se pritom nikad nisu pisale note. 'Ovo je sada nešto što je bilo nepotrebno i u tom sam smislu protestirao, a priče kako se protestiralo zato što se spominje građanski rat, za to se treba otići u njihovo ministarstvo i porazgovarati o tome, a ne pisati protestne note', rekao je Mesić i dodao da je trebalo tražiti razjašnjenje ukoliko je nešto u švicarskoj noti, poput građanskog rata, bilo nejasno. 'Međutim, očito da netko u tom ministarstvu želi sa mnom polemizirati, posebno njihov glasnogovornik. A ja sa glasnogovornikom ne bih htio polemizirati. On ima svog ministra i neka s njim polemizira. A to je i neukusno, moram reći', rekao je Mesić.

'Ako ne želiš nešto provesti, formiraš komisiju'

Upitan o jučerašnjoj odluci Vlade da u Povjerenstvo za praćenje provedbe mjera za borbu protiv korupcije, uz čelne ljude institucija koje su uključene u provedbu mjera za suzbijanje korupcije, uđe i premijerka te nekoliko ministara, Mesić je rekao kako u borbu protiv korupcije trebaju biti uključene institucije. 'A sve komisije koje će to pratiti, nisam siguran da će to dovesti do nekog ozbiljnijeg rezultata. Pa staro je pravilo koje kaže - kad želiš nešto da se ne provede, onda se formira komisija', rekao je Mesić. 'Ali ako institucije rade, svaka institucija ima vertikalu, od vrha do zadnjeg izvršitelja i u tom smislu treba funkcionirati zemlja, da njene institucije funkcioniraju. Onda će sigurno biti manje mita i korupcije', rekao je Mesić.

Riješiti problem energije

Upitan o mogućnosti prijevremenih izbora, ponovio je kako smatra da 'nije ništa čudno ako se ide u prijevremene izbore', ali i naglasio da je pitanje 'koje se rješenje nudi'. 'Što je to novo što možemo očekivati ako idemo sada u izbore. I ako se nudi nešto što može popraviti stvar i riješiti otvorena pitanja ja sam za izbore, ali moramo to imati na stolu, da vidimo što se nudi', rekao je. Kako premijerka Kosor danas boravi u Sisku na gradilištu novih spremničkih prostora na JANAF-ovom terminalu, a prije tjedan dana je bila u posjeti terminalu u Omišlju, novinare je zanimalo ne kasni li Hrvatska u rješavanju energetskog pitanja. Mesić je podsjetio kako se već ranije zalagao za LNG terminale na dvije lokacije (Ploče, Krk), kao i za pravac opskrbe naftom Družba Adria jer, rekao je, nema zemlje koja može očekivati uspjeh ako ne riješi energente. 'Nažalost mnogi su se uključili koji su rekli da to nama ne treba, to je bila izborna tema i oni su pobijedili, a sada su priznali da trebamo riješiti problem energije', rekao je. Na pitanje nije li prekasno, odgovorio je kako bi bilo dobro da je bilo prije. 'Ali, opet se stvar može riješiti', dodao je.

Zaslužni SKH-ovci

Upitan da prokomentira nezadovoljstvo pojedinih braniteljskih udruga zbog odlikovanja koja je u povodu Dana neovisnosti dodijelio čelnim ljudima bivšeg Saveza komunista Hrvatske (SKH) koji su donijeli odluku o raspisivanju prvih višestranačkih izbora, Mesić je odgovorio kako je odlikovanja dao političkom krugu koji je osigurao mobiliziranje snaga za obranu Hrvatske nakon prijetnji režima Slobodana Miloševića, koji je najavljivao rat. 'Taj dio ljudi koji je onda bio odgovoran za Hrvatsku, zaključio je da oni ne mogu mobilizirati Hrvatsku u obrani protiv Miloševićeve agresije i zato su išli u demokratizaciju, osigurali izbore i novi odnos snaga koje su mogle mobilizirati Hrvatsku u njenoj obrani. A to bi branitelji upravo morali znati', rekao je Mesić.

'Amerika s Obamom nije svjetski žandar, nego bastion slobode'

Upitan da prokomentira dodjelu Nobelove nagrade za mir, koja je ove godine pripala američkom predsjedniku Baracku Obami, Mesić je rekao kako ga je odluka malo iznenadila, ali, kako je rekao, prihvaća da ima logike jer je 'podstrek za ono što treba učiniti'. 'A to je pitanje neširenja i razoružanja nuklearnog oružja. Kad bi Obama samo u tome uspio bio bi to veliki uspjeh', ocijenio je Mesić i dodao da Amerika s Obamom u svijetu dobiva jednu novu poziciju. 'Ne svjetski žandar, nego jedan bastion slobode, demokracije i borbe za mir', ustvrdio je. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene