Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće u Ivancu

Međimurje: Keramika otkrila sloj rimskog naselja starog oko 2.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mjestu današnjeg strogog gradskog središta Ivanca prije 2.000 godina nalazilo se rimsko naselje, koje je egzistiralo u 1., 2. i 3. a možda i u 4. stoljeću poslije Krista!

'To nedvojbeno potvrđuju pronađeni ostaci keramike čiju su analizu izvršili stručnjaci Instituta za arheologiju iz Zagreba i potvrdili da je riječ o keramici tipičnoj za 1. i 2. stoljeće rimske povijesti', kazao je dr. sc. Juraj Belaj, voditelj istraživanja na arheološkom lokalitetu Stari grad Ivanec, čija je deseta istraživačka etapa počela proteklih dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arheološko otkriće Drevni ratnik na izložbi u Peruu Slika nije dostupna Pronađeni ostaci vulkana koji je uništio drevne egipatske gradove

Ovo otkriće uvelike je obradovalo arheologe, jer iako su i za dosadašnjih istraživanja nailazili na pojedinačne nalaze iz rimskog doba (tegule, rimska stela) temeljem kojih je Ivanec već uvršten u kartu hrvatskih romaničkih kontinentalnih lokaliteta, ovo je prvi put u deset godina dugoj povijesti arheoloških istraživanja u Ivancu da znanstvenici mogu čvrsto odrediti naseobinski sloj rimskog naselja.

'Figurativno rečeno, možemo ga prstom pokazati, a nalazi se ispod srednjovjekovnog sloja. Osim ostataka keramike, tu smo pronašli i ulomke rimskih narukvica od plavog stakla i koštanu oplatu češlja kakvi se javljaju tijekom 3. i 4. stoljeća poslije Krista. Budući da je detaljna obrada ulomaka još u tijeku, tek ćemo vidjeti kakvu će nam ispričati priču o povijesti područja na kojemu je kasnije izrastao Ivanec', kazao je dr. Belaj.

U to da je ona, u najmanju ruku nesvakidašnja, pokazuje i potvrda Instituta za arheologiju da su na istom lokalitetu, ali u miješanim slojevima, pronađeni i ulomci keramike iz kasnog brončanog doba, odnosno, iz 13. i 12. stoljeća prije Krista. Također, izdvojeni su i ostaci keramike iz kasnog željeznog doba, kasne latene i srednjeg vijeka, a tomu treba pribrojiti i nalaz kulture polja sa žarama.

I dok znanstvenu zajednicu oduševljava slojevitost nalaza u Ivancu, Ministarstvo kulture na to je ostalo ravnodušno i posve se oglušilo na zamolbu da financijski pomogne ovogodišnja istraživanja. Financira ih stoga Grad Ivanec sa 100.000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene