Ono po čemu je međumurska kuhinja posebna je uspješnost pri spajanju gotovo nespojivih okusa. Jelo koje će vam pružiti pravi hedonističko - gurmanski doživljaj je poznata Međimurska gibanica. Tradicionalni međimurski kolač koji spaja okuse oraha, maka, sira i jabuka. Nespojivo? Varate se.
Pročitajte i ovo
Najvitalniji dio kontinentalne RH
HRVATSKI ARDENI 'Otkrit ćete stvari o kojima niste ni sanjali da postoje'
Vikend prognoza
DOLAZE OBORINE 3 načina na koja najbolje možete iskoristiti kišu
Mađimurska je gibanica jedan od onih kolača, koji osim što su kalorijske bombe, za sobom ostavljaju duboki trag u vašem sjećenju. Dugo nakon što pojedete i posljednji komad kolača koji vas je zbog izvrsnosti izbacio iz cipela, na svojim ćete napcima osjećati okus čarolije harmonije mnoštva različitih okusa. Pokušat ćete otkriti koji vam se od okusa najviše sviđa.
3 turistička mjesta Hrvatske skrivena od masovnog turizma
Iako je naša najmanja županija, kuhinja im je sve suprotno od toga. Višestoljetna tradicija i kultura vidljive su na jelovnicima diljem najsjevernije regije u Hrvatskoj, a proteklih godina i turisti polako otkrivaju okuse međimurskih tradicionalnih recepata
Ukoliko vas put odvede u Međimurje, ovaj kolač ne smijete preskočiti. Zbog velike količine sastojaka u ovom desertu kojima se dodaje šećer, prava je kalorijska bomba, no sada ga možete pripremiti u zdravoj varijanti.
Glavna kuharica međimurskog restorana LeBatat koji posluje u sklopu Termi Sveti Martin, Božica Rendarić, odlučila je sa širom javnosti podijeliti tajni recept za zdravu i ukusnu Međimursku gibanicu.
Moderna i zdrava međimurska gibanica
Sastojci:
-orasi 0,04 kg
-mak 0,04 kg
-sviježi kravlji sir 0,05 kg
-jabuka 0,1 kg
-med 0,07 kg
-limunova korica
-mljeveni cimet 0,001 kg
-mlijeko 0,05 l
-kora za vučeno tijesto
Priprema: Vučeno tijesto izrezati sa kalupom i kratko ispeći u pečnici. Orahe samljeti, prelijati toplim mlijekom i zasladiti medom .Sviježem siru naribati limunovu koricu i dodati med. Mljeveni mak prelijati toplim mlijekom i zasladiti medom. Jabuku oprati, naribati, dodati mljeveni cimet i med. Slagati redom kako smo pripremali.
Na pečeni kolut tijesta staviti nadjev od oraha, debljine do 1 cm, staviti tijesto, zatim nadjev od sira, opet tijesto, nadjev od maka, tijesto, nadjev od jabuka i tijesto. Gibanicu ukrasiti medom,cimetom i mentom. (normativ za 1 osobu.
U slučaju da poželite isprobati ostala jela međimurskog kraja predlažemo PAKET Vikend opuštanja u Termama Life Class koji nudi bijeg od svakodnevnog života izloženog brojnim stresovima. Opustite se i odmorite duh i tijelo wellness tretmanima, zdravim snackovima poput čipsa od jabuke ili svježim smoothiejima.
U restoranu LeBatat isprobajte i ostale čarobne okuse koje osoblje kuhinje priprema na zdravi način. Nećete požaliti jer LeBatat je mjesto na kojem se okusi tradicije spajaju s modernim okusima inovativnih kulinarskih ideja. Napravljene od sključivo zdravih namirnica lokalnog uzgoja njihove vas delicije neće ostaviti ravnodušnima.
'Postoje jela koja su izvrsna, ali uvijek postoje jela koja su još bolja. Upravo je LeBatat mjesto na kojem izvrsni gastronomski stručnjaci žele prezentirati ono "bolje", napominju iz restorana.
Rezervirajte i vi svoj stol već danas i kušajte čarobne okuse sjevera. Način rezervacije potražite OVDJE.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook