Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako su pacijenti dolazili na kontrole u PET/CT Medikolove centre istražit će posebno povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih liječnika.


U sumnje da su neki bespotrebno ozračeni, predsjednik liječničke komore ne vjeruje. 'To su samo sumnje i optužbe, međutim to treba zaista pokazati, ja ne mogu vjerovat da je to netko radio namjerno. To može raditi iz neznanja', kaže Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Vezani članci Problemi u zdravstvu - 3 Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva? Koronavirus u Srbiji, ilustracija Dramatično stanje kod susjeda: Više od milijun zaraženih koronavirusom od početka pandemije

Kroz PET/CT uređaj dosad je prošlo 11.570 pacijenata. Napravljeno je 17.123 pregleda.  Čak 97 posto ima potvrđenu onkološku dijagnozu. Za ostalih 3 posto gotovo je sigurno da boluju od malignih bolesti. Prvi centar otvoren je 2007. u bolnici Sestara Milosrdnica. Najam Medikolu stajao je samo 500 kuna, kaže tadašnji ravnatelj bolnice.

>> Milinović: Podnijet ću ostavku ako...

'Ja sam potpisao jedan ugovor koji je bio koristan za bolnicu jer mi smo u to vrijeme puno radili na tome da dobijemo taj PET/CT. Bilo je dosta kombinacija, onda se odjednom govorilo da bi to išlo preko javno-privatnog partnerstva s poliklinikom Medikol', u telefonskoj je izjavio ispričao Radoslav Herman, bivši ravnatelj KB Sestara Milosrdnica.

No, zrno sumnje krenulo je tek sada, nakon povećanog poslovanja poliklinike Medikol i države. S HZZO-om prvi ugovor sklopili su 2005. Godine 2007 ponudili su i prvi PET/CT uređaj što je HZZO potpisao. Iako je KBC Zagreb isti uređaj za bolnicu tražio godinu dana prije.

'Dobili smo odgovor da treba izbaciti, odnosno izmijeniti našu studiju tako da se izostavi dio o PET/CT centru', tvrdi Željko Reiner, ravnatelj KBC-a Zagreb. Ministar danas za sve optužuje svog prethodnika Nevena Ljubičića za čijeg mandata se sve odvijalo.

'Ako to može biti rentabilno, profitabilno za privatnu zdravstvenu ustanovu, onda je pitanje zašto to nije profitabilno i za državne ustanove', pita se Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Na to pitanje odgovore već traže u Gajevoj. USKOK-ovi istražitelji koncentrirani su na brojna pitanja oko poslovanja te privatne poliklinike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju