Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog (ne)politike

PROBLEMI S REFORMOM ZDRAVSTVA 'Nužno je da se ne zaustavlja sve što se pokrenulo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog turbulentne političke situacije mnogi se pitaju hoće li se najavljene reforme u zdravstvu ostvariti. Upravo se o tome najviše i raspravljalo na već tradicionalnom simpoziju u Grožnjanu - Mediji i zdravstvo.

Trenutačna politička situacija mogla bi bitno utjecati na najavljene reforme u zdravstvu.

Pročitajte i ovo Nataša Ban Toskić i Martina Bolšec Oblak AKUTNI PROBLEM Dnevnik Nove TV provjerio je li Beroševo obećanje ispunjeno i jesu li se smanjile liste čekanja? Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke

'Koja god administracija bila na vlasti zna da je reformiranje hitne službe nužnost i da će uz više ili manje poteškoća, prvenstveno u dinamici provedbe, ono morati zaživjeti', rekao je pomoćnik ministra zdravlja, Denis Kovačić.

'Mi smo zacrtali i provodili program reformi, osam zakonskih mjera, koje je samo trebalo nastaviti. Međutim, nova administracija se zapetljala u svoje neke inovativne metode koje nisu dale rezultate', rekao je bivši zamjenik ministra zdravlja, Dragan Korolija Marinić.

'Mi apeliramo, nužno je da sve što se pokrenulo da se ne zaustavlja! Ako i dođe do promjene, naglašavamo da bi to bilo pogubno i za bolesnike i za nas liječnike', poručuje Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

'Samo se nadamo da će reforme i procesi koji idu ka poboljšanju sustava biti nastavljeni, odnosno, da neće biti zaustavljanja', rekao je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Reforma hitne medicine ne smije se zaustaviti - poručuju iz ministarstva zdravlja.

'Reforma hitne medicinske službe je reforma koja je nužna, ona je dobila podršku', poručuje pomoćnik ministra zdravlja, Denis Kovačić.

Dijelom i od najvećih ministrovih kritičara. Bar kada je riječ o plaćanju 150 kuna za pregled nehitnih slučajeva.

'Sigurno je da postoji jedan dio takvih pacijenata, a ministar je odabrao tehniku odvraćanja pacijenata koja će možda imati određenog učinka. Ali tome treba puno studioznije pristupiti', rekao je bivši pomoćnik ministra zdravlja, Korolija Marinić.

Kako zaustaviti duge liste čekanja, pitanje je koje mjesecima muči ministra zdravlja. Posebno je istaknut problem čekanja hitnih pacijenata za PET CT.

'Onkološki bolesnici su skupina bolesnika koji ne smiju čekati na takvo nešto. Niti mjesec, dva, tri! Dakle, da netko tko ima malignu bolest ovisi o tome hoće li se potpisati ugovor s HZZO-om ili neće je apsolutno nedopustivo', rekla je Ada Barić Gregurević (HUBOL).

'Liste čekanja za PET CT nisu tako velike kako se govori', odgovara Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravlja.

No, velik je broj liječnika koji napuštaju Hrvatsku. Pa je uveden novi Pravilnik o dopunskom radu.

'Za sada su rezultati s terena jako dobri. Za sada nismo imali prigovore niti od strane bolesnika niti od strane liječnika da se radi o bilo kakvoj premorenosti', dodaje Barić Gregurević.

'I mislim da će barem malo zaustaviti ovaj proces odlaska', poručio je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore

Jer, podaci nisu dobri. Do sada je više od 1100 liječnika zatražilo dokumentaciju od liječničke komore za odlazak izvan Hrvatske.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene