Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog diskriminacije

Medicinske sestre podnijele ustavnu tužbu jer ne mogu raditi samostalno u inozemstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa medicinskih sestara-medicinskih tehničara podnijela je u četvrtak ustavnu tužbu radi zaštite dostojanstva i radne osobnosti smatrajući da su medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom diskriminirani jer ne mogu dobiti potvrde za samostalan rad u inozemstvu niti mogu biti birani za predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara.

Članica Inicijative Gordana Miškulin izjavila je Hini da iako su punopravne članice Komore, za razliku od članica s visokom stručnom spremom, od tog tijela ne mogu dobiti potvrde za samostalan rad u inozemstvu niti mogu biti birane na funkciju predsjednice.

Pročitajte i ovo Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo" Prosvjed medicinara - 5 i mi smo zdravstvo FOTO Medicinari prosvjedovali na Zrinjevcu: "I nebo danas plače nad sudbinom sestara"

Zbog toga što poput svojih visokoobrtazovanih kolega ne mogu dobiti odgovarajuće potvrde za samostalni rad u inozemstvu, medicinske sestre i tehničari izvan hrvatske granice mogu raditi samo kao pomoćno, niže plaćeno osoblje, kazala je Miškulin.

S obzirom da je medicinskim sestrama i tehničarima sa srednjoškolskim obrazovanjem pravo na samostalni rad u inozemstvu priznato prilikom pristupnih pregovora s Europskom unijom, Hrvatskoj zbog ignoriranja tih preuzetih obveza prijete enormni penali.

PORUKA HRVATSKOG RADNIKA IZ INOZEMSTVA 'Od borbe koju vodim više od osam mjeseci sam jako umoran'

"Nas Europa priznaje, samo mi po običaju izvodimo krivine", kazala je Miškulin.

Očekuju da će Ustavni sud uskoro odlučiti o njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti kako bi znali hoće li se obratiti Europskom sudu za ljudska prava. Ne budu li uskoro riješeni njihovi problemi zaštitu svojih prava mogli bi potražiti i od Europske komisije.

Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sustav Dragan Korolija-Marinić izjavio je u četvrtak novinarima da su se jučer sastali s Inicijativom i da su se upoznali s njihovim problemima. "Očito postoji neki problemi komunikacije s Komorom medicinskih sestara i to ćemo ovih dana riješiti", rekao je Korolija-Marinić.

Miškulin kaže, pak, kako od resornog ministarstva očekuju da oduzme Komori ovlast izdavanja javnih potvrdi i zatraži od Komore hitne izmjene statuta prema kojem sada na dužnost predsjednice mogu biti birane samo sestre s visokom stručnom spremom.

Inicijativa u obrazloženju navodi da se sestrama s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem ne priznaju stečena prava koja su dobile prilikom pristupnih pregovora s Europskom unijom. Odgovornom smatraju Hrvatsku komoru medicinskih sestara, koju prozivaju da, uz prešutno odobravanje Ministarstva zdravlja, odbija izdati potvrde sestrama za samostalan rad u inozemstvu.

"Dvadeset i sedam ministara EU prilikom pristupnih pregovora zaključilo je da su hrvatske sestre sa srednjom stručnom spremne za 'planiranje i provođenje zdravstvene njege'", upozorava Inicijativa.

No sestre koje odlaze raditi u Veliku Britaniju, Irsku i druge europske zemlje, ne mogu ostvariti to svoje pravo, već rade samo kao pomoćno osoblje ili njegovateljice, a ovlasti im se sve više smanjuju.

Inicijativa upozorava kako "svi šute o zakonu o sestrinstvu, koji nije usklađen s onim što je ispregovarano s EU i što je 27 ministara potpisalo da su hrvatske sestre samostalne za provođenje zdravstvene njege".

Znači li to da je 25.000 sestara u prekršaju, pita Miškulin te upozorava da se RH zbog ignoriranja preuzetih obaveze dovodi u opasnost da plati enormne penale koji mogu iznositi i do 80.000 eura dnevno, počevši s prvim danom pristupanja EU.

"Ako je RH lagala u pretpristupnim pregovorima, tada se Europa sa pravom može pitati tko radi u hrvatskim bolnicama, koje su to medicinske sestre koje je 27 ministara EU priznalo, a vlastito ministarstvo ne priznaje", navodi Inicijativa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene