Međimuski pčelari najavljuju tužbu jer su ostali bez milijuna pčela. Analiza uzoraka pokazala je da za pomor pčela nije kriva zarazna bolest, a još se čekaju rezultati koji će otkriti je li netko pčele otrovao.

Galerija Mrtve pčele u Međimurju Međimurske pčele - 1 Međimurske pčele - 2 +1 Međimurske pčele - 3

Neugodno iznenađenje početkom mjeseca dočekalo je međimurske pčelare.

Vezani članci Pčelarski sajam u Gudovcu Pčelare loša godina bacila u očaj: "Spašava nas što imamo i druge proizvode pa nismo vezani samo uz med" Pčelarski sajam u Gudovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uvozni med stvara sve više problema: Lošiji je po kvaliteti, ali sve je jeftiniji

"Došao sam da vidim pčele i one se nenormalno ponašaju. Gledam je li mi netko pošpricao pčele ili što je", rekao je Antun Lisjak iz Domašinca.

Isto su se zapitali i njegovi kolege iz okolice. U košnicama, ali i izvan njih, posvuda su mrtve pčele.

"Pčelarim od 1986. godine i do danas nisam doživio nešto ovako, ovakav veliki pomor", rekao je Zlatko Vrtarić iz Sivice.

Zbog toga su posumnjali na trovanje pčela.

"Mi smo sami išli pregledati cijelo polje i utvrdili smo da su na svim parcelama svježi tragovi od prskanja", rekla je pčelarica Ana Pepelko.

Na terenu su, uz policiju, bili veterinarski i poljoprivredni inspektori. Analiza uzoraka pokazala je da pomor nije uzrokovan zaraznom bolesti. Inspekcija je bila i na OPG-u iz Domašinca.

"Zbog počinjenog prekršaja protiv nositelja OPG-a bit će podnesen optužni prijedlog. Napominjemo kako je nositelj predmetnog OPG-a obavijestio ovu inspekciju da je samoinicijativno izvršio zaoravanje usjeva što je i utvrđeno neposrednim očevidom na terenu", obasnio je Državni inspektorat.

Svakodnevno pronalaze uginule pčele

Pčelari svakodnevno pronalaze uginule pčele.

"Razmjeri ekološke katastrofe će se vidjeti na proljeće, kad ne bude imao tko oprašivati. To je ekocid, tako možemo reći. To je strašni gubitak za ovaj okoliš", rekao je Stjepan Trupković, predsjednik Udruga pčelara Međimurske županije Agacija.

Velik je to gubitak i za tridesetak pčelara s ovog područja. Neki su već počeli paliti svoje košnice. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tvrdi da je Ministarstvo u koordinaciji s nadležnim institucijama i da će se za ovu situaciju naći rješenje.

"Itekako ćemo pomoći. Ljudi su ostali bez svojih pčelinjih zajednica, bez svega što su radili cijeli život. Zadnje informacija je da je to oko 1100 pčelinjih zajednica, to će Ministarstvo svakako u značajnoj mjeri pomoći obnoviti", rekla je Vučković.

Čekaju se rezultati analize koji bi trebali pokazati koje su supstance uzrokovale pomor pčela – je li riječ o otrovu i kojem. Pčelari su složni da ovo neće lako pustiti. Najavljuju podizanje tužbe protiv onoga tko je svojim postupanjem doveo do pomora više od 50 milijuna pčela u Međimurju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju