Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Interpolova crvena tjeralica

Hernadi na tjeralici, Mađarima stigao zahtjev za uhićenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački županijski sud potvrdio je u petak zahtjev za određivanjem zatvora za predsjednika Uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.

Državno odvjetništvo poslalo je prethodno na zagrebački Županijski sud zahtjev za određivanjem istražnog zatvora za predsjednikom Uprave mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

'Po prijedlogu USKOK-a sudac istrage je odredio istražni zatvor protiv Zsolta Hernadija, predsjednika uprave mađarske naftne kompanije MOL. Istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega obzirom da iz dosadašnjeg tijeka istrage proizlazi da je USKOK u dva navrata putem međunarodne pravne pomoći zatražio ispitivanje Zsolta Hernadija preko mađarskih pravosudnih tijela, kojim zamolnicama nije udovoljeno s obrazloženjem da se radi o zaštiti nacionalnih interesa Mađarske', pisalo je u priopćenju Županijskog suda u Zagrebu.

>> Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine

Kako je Sud odobrio zahtjev očekivalo se da će čelnik mađarske naftne kompanije postati lice s međunarodne Interpolove tjeralice. Interpol je danas objavio međunarodnu tjeralicu za Hernadija zbog opasnosti od bijega.

Iz MOL-a su reagirali već u petak, dok su danas optužili hrvatsku Vladu da je pritiscima na pravosuđe utjecala na podizanje Interpolove tjeralice za prvim čovjekom te naftne kompanije.

Preporuka o prodaji dionica može se tumačiti i kao mađarska reakcija na raspisivanje tjeralice za Hernadijem. Mađari u vlasništvu imaju 49 posto dionica Ine. Prema zakonu, dužni su ih najprije ponuditi Hrvatskoj, a tek onda trećoj strani. To su naveli i u priopćenju.

Vlada u Budimpešti žali se i na izjave ministra Slavka Linića koji je mjesecima optuživao MOL da ne ulaže u Inu.

U Banskim dvorima nemaju komentara ni na priopćenje mađarske Vlade ni na optužbe koje stižu iz MOL-a. Premijerovi suradnici poručuju da Vlada nema utjecaja na pravosuđe.

Mađarska primila zahtjev za uhićenje Hernadija

Mađarska policija primila je zahtjev za uhićenjem predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija i proslijedila ga ministarstvu pravosuđa, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Hrvatska policija uputila je u utorak službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lyonu za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. (D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene