Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banski dvori bez komentara

Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je vlada upravi MOL-a naložila da, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica. Istovremeno, mađarski je šef diplomacije otkazao sudjelovanje na Croatia forumu u Dubrovniku.

Mađarska vlada dala je nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, priopćio je ured mađarske vlade za informiranje agenciji MTI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zajedno u javnosti Hernadi: U MOL-u je sve u redu, Orban: Štitit ćemo ga Slika nije dostupna Prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernadi na crvenoj Interpolovoj tjeralici

>> MOL: Hrvatska krši zakon Europske unije

Vlada je također dala nalog ministarstvu pravosuđa i upravi nacionalne agencije za upravljanje imovinom, koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu, da ispita moguće zakonske korake u građanskom i kaznenom pravu koji bi se mogli poduzeti u svezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina, prenosi agencija MTI. Hrvatska Vlada nema komentara na priopćenje vlade u Budimpešti. Moguća prva reakcija bit će sutra, kada Milanovićev kabinet održava sjednicu. Na samo priopćenje uprave MOL-a također nam je poručeno kako Banski dvori nemaju utjecaj na pravosuđe pa time ne mogu utjecati ni na postupak Državnog odvjetništva, ni na raspisivanje Interpolove tjeralice. (M.B.)

Mađarski ministar vanjskih poslova otkazao sudjelovanje na forumu u Dubrovniku

Istovremeno, iz Budimpešte stiže vijest da je mađarski šef diplomacije Janos Martonyi otkazao sudjelovanje na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti koji počinje u četvrtak u Dubrovniku.

'Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija (Slavka Linića) protiv najvećega ulagača u toj zemlji te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska', priopćio je ured za odnose s javnošću mađarske vlade.

'Te su metode neprihvatljive u Europskoj uniji. Mađarska to ne može dopustiti, a da ne reagira', dodaje se.

'Slučaj Ina-MOL više nije samo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika'

Slučaj Ina-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika, radi se o 'sumnjivim i nezakonitim postupcima', objavila je mađarska vlada, dodavši da će protiv takvih postupaka protivnih vladavini prava uvijek dignuti glas, osobito ako je njima pogođena neka mađarska kompanija.

Pošto su hrvatske vlasti raspisale crvenu Interpolovu međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, mađarska vlada planira pravni odgovor na slučaj MOL-Ina i najavljuje mogućnost prodaje Ininih dionica, smatrajući kako država ima pravo odlučiti hoće li ostati vlasnicom.

'Postoji i civilizirani rastanak'

'I u Mađarskoj ima sličnih slučajeva u kojima država isplati ranije ulagače, ali ima načina da se to odradi tako da bude prihvatljivo za sve. Postoji i civilizirani rastanak', kaže se u vladinu priopćenju.

'Neprihvatljivo je prvo javnim natječajem odabrati strateškoga partnera koji se zatim upusti u znatna ulaganja i spasi hrvatsku tvrtku Inu u krizi, a onda tom partneru zaprijetiti neekonomskim mjerama i pokušati vratiti nadzor nad Inom bez isplate', kaže se u priopćenju.

MOL je ispunio sve ugovorne obveze u odnosu na Hrvatsku i uložio gotovo tri milijarde eura. Nasuprot tome, kaže se u priopćenju mađarske vlade, Hrvatska svoje ugovorne obveze nije ispunila.

Reakcija nakon raspisivanja tjeralice za Hernadijem

Do reakcije mađarske vlade došlo je nakon što su hrvatske vlasti raspisale crvenu Interpolovu međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

MOL ima 49,1 posto udjela INA-e, a hrvatska vlada 44,84 posto.

MOL-ove dionice u drastičnom padu

Dionice MOL-a su od objave da je prvi čovjek mađarske naftne kompanije na Interpolovoj tjeralici drastično počele padati. Odmah po objavi te vijesti dionice na burzi u Budimpešti pale su 2,2 indeksna poena u 2 sata, što je najveći pad u 15 mjeseci.

Dionice i dalje padaju i nakon što su Mađari nalozili MOL-u da razmotri prodaju dionica Ine. U trenutku objave ovog članka pad je iznosio 1,71 posto.

Na Zagrebačkoj su burzi danas pale i dionice Ine, koje su u trenutku objave ovog članka gubile 0,35 posto vrijednosti

Ivan Vrdoljak: Držat ću se Vladinog okvira za pregovore

Nešto ranije danas, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i član Vladina pregovaračkog tima za pregovore između MOL-a i Ine, izjavio je da će se držati Vladina okvira za pregovore.

Zamoljen nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom za komentar ocjena MOL-a da se u slučaju pozivanja na davanje iskaza predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, radi o zastrašivanju MOL-a i njenog čelnika, Vrdoljak je odgovorio da će se držati Vladina okvira za pregovore te onoga što je dogovoreno na prvom sastanku predstavnika Vlade i MOL-a. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene