Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPREDSJEDNICA VLADE

PRIJEPORI O INI I HEP-u Dalić tvrdi da Vlada HDZ-a i Mosta sve odluke donosi zajednički

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik Mosta Miro Bulj smatra pak kako o prodaji dionica HEP-a i kupnji vrijednosnica Ine treba odlučivati na referendumu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da koalicijski partneri u Vladi donose odluke Vlade, otklanjajući time nagađanja da se Most protivi prodaji dionica HEP-a radi kupovine dionica Ine od MOL-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ANALIZA MISLAVA BAGE "Čini se da je ovo početak spora unutar koalicije. Prošla je Vlada pala na Ini, ova se već počela ljuljati" Slika nije dostupna Stručni skup SDP-a Privatizacija opasna bez prethodne regulacije tržišta: "HEP je peterostruko veća tempirana bomba od Ine"

Odgovarajući u "Otvorenom" na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a radi kupovine polovine Ine, kako je to nagovijestio zastupnik Mosta Miro Bulj, Dalić je rekla da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima.

Miro Bulj na svom je Facebook profilu objavio da nitko nema pravo prodati HEP osim vlasnika, a to je, ističe, hrvatski narod. "Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa".

Dalić je istaknula kako ona govori u svojstvu potpredsjednice zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta.

"Ja sam (ovdje) u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov", rekla je Dalić.

Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. U konačnici osigurat će mogućnost hrvatskim građanima da sudjeluju u rezultatima razvoja i poslovanja HEP-a, rekla je.

Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva. Vlasništvo države nad tolikim udjelom u HEP-u regulirat će se posebnim zakonom, najavila je potpredsjednica Vlade.

Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a, i steći pravo odlučivanja o svom položaju na naftnoj i energetskoj karti Europe, poručila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene