Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRADILIŠTE U ZAŠTIĆENOJ ZONI

Što rade bageri unutar park-šume Marjan? "Na Marjanu ne bi trebalo raditi ništa, pogotovo u zaštićenom dijelu!"

Aktualno Galerija Marjan - 3 Marjan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marjan - 1 Marjan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marjan - 2 Marjan - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan Galerija 1/4 >>
Dođe li koji britanski, domaći ili bilo koji drugi turist do Marjana u Split, uočit će građevinske strojeve i radove unutar park-šume Marjan. Zbog njih pljušte i kaznene prijave, a odvjetništvo je od policije zatražilo provođenje izvida. Više u priči reportera Ivana Kaštelana.

Grad i Županija ne mogu se dogovoriti je li u pitanju rekonstrukcija ili gradnja, pa se čeka odgovor je li u pitanju nova Vruja ili je investitor žrtva hrvatske birokracije.

Mirna uvala Ježinac umjesto zelenog ima novo ruho. "Sad je grozno, sad je Bože sačuvaj. To je opet jedna mala Vruja uz našu obalu, ima toga puno", kaže Vjeko Rošić iz Splita.

Najavljena je bila rekonstrukcija potpornih zidova zbog sigurnosti prolaznika.

"Na Marjanu ne bi trebalo raditi ništa, pogotovo u zaštićenom dijelu. Ovo što su napravili ne liči ni na što", smatra Dragan Milić iz Splita.

Pročitajte i ovo Christy Turlington (Foto: Gerard FOUET / AFP) zaokret u karijeri! Sportski teren je zamijenio modnim pistama na sreću brojnih obožavateljica, a evo tko je frajer za kojim je poludio cijeli svijet

Pročitajte i ovo Andrija Jarak i Branka Prišlić "Diskriminatorne mjere" Poduzetnici podižu ustavne tužbe, pomaže im Glas poduzetnika: "Mi smo došli do kraja, došli smo pred zid"

Zidovi su u potpunosti srušeni pa je stigla zabrana radova.

"Ne radi se o rekonstrukciji, nego o novim objektima. Ovo je dvostruko zaštićeno područje, a znamo da Generalni urbanistički plan grada Splita (GUP) ne dopušta izgradnju novih objekata bez potrebnih dozvola", kaže Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove park-šume Marjan.

Podnesene su i kaznene prijave protiv odgovorne osobe u Gradu te konzervatora Ministarstva kulture: "Koji je proglasio to područje u zoni koje ono nije, to je u zoni najstrože konzervatorske zaštite, a navedeno je da nije u tom području", izjavio je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Iz Ministarstva nam potvrđuju pogrešku u upisu zone, ali kažu da to ne mijenja valjanost izdane potvrde. Iz državnog odvjetništva potvrđuju pak da su od policije zatražili provođenje izvida.

"Digla se panika ni zbog čega"

Za građevinsku inspekciju sve se izvodi sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama. Na terenu su bili i inspektori zaštite prirode.

Kako nam je potvrđeno, utvrdili su mogući nesklad izdane dokumentacije. Zbog svega toga oni će obaviti i nadzor tijela koje je izdalo rješenje.

Gradske službe tvrde da za nove zidove građevinska dozvola nije potrebna, a u Županiji smatraju da je ona za park-šumu obvezna. Predstavnik investitora poručuje: "Mi smo žrtve hrvatske birokracije."

"Nije cijela građevina uklonjena, nego jedan dio, doduše veći. To je bio jedini način na koji se potporni zidovi mogu napravit. Plan je bio da se zidovi rekonstruiraju, polako bager izvlači i nakon toga slijedi ozelenjavanje", izjavio je Dalibor Bartulović, projektant i nadzorni inženjer.

Po njemu problem uopće ne postoji. "Digla se panika ni zbog čega jer krajnji je rezultat taj da tamo i nije bilo zidova, a plan dopušta da se naprave ti zidovi", dodaje.

S radovima će se, kako najavljuje, uskoro i nastaviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene