Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravno vijeće splitskoga DES-a na sjednici je za ravnatelja te ustanove koja zapošljava osobe s invalidnošću izabralo Marija Meštrovića, a Hrvatska udruga sindikata, nezadovoljna takvom odlukom, najavila je prosvjed ispred splitske Gradske uprave u idući ponedjeljak.


Meštrović je izabran za ravnatelja splitskoga DES-a nakon ponovljenog natječaja jer je prvi natječaj - na kojem je također bio izabran na tu dužnost - poništen zbog proceduralnih razloga.

Vezani članci Sanja Kolaček, Predsjednica Upravnog vijeće Bolnice Srebrnjak Uskoro odluka o izboru ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Na natječaj se prijavili bivši ravnatelj, troje pedijatara, anesteziologinja i ekonomist Nataša Novaković Ne stišava se priča oko ljetovanja ministra Marića: Povjerenstvo će tražiti posebnu dokumentaciju svih nadležnih tijela

Nezadovoljni njegovim izborom za ravnatelja na prvom natječaju, četvorica radnika DES-a i područni povjerenik HUS-a Jozo Marić krajem srpnja i početkom kolovoza ove godine štrajkali su glađu tjedan dana. Tražili su da ravnatelj DES-a ostane dosadašnji ravnatelj te ustanove Ivan Grbić, a ne da se izabire Meštrović, za kojega su tvrdili kako je odan splitskome gradonačelniku Željku Kerumu. Nakon prekida štrajka glađu izaslanstvo štrajkaša nedavno je posjetilo i predsjednika Republike Ivu Josipovića, kojega je upoznalo sa stanjem u toj tvrtki.

'Odluke koje grad Split donosi potvrđuju da njih nije briga za invalide, nego kako će svoje 'šape' staviti na DES', rekao je Marić.

Predsjednica Upravnog vijeća DES-a Romana Škrabić izjavila je kako nije riječ o smjeni dosadašnjeg ravnatelja Grbića, nego o redovitom natječaju jer Grbiću četvorogodišnji mandat istječe u rujnu ove godine. 'Grad Split je većinski vlasnik DES-a, što nam daje veći manevarski prostor za provođenje odluka', rekla je Škrabić.

Na sjednici Upravnog vijeća splitskoga DES-a nije bio jedan od članova - Ante Maroš, koji u tom tijelu predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju. Bojkot sjednice Maroš je objasnio tvrdnjom da su pravna služba Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstvo rada i socijalne skrbi utvrdili kako natječaj za ravnatelja 'nije pravno usklađen'. Romana Škrabić odbila je takva Maroševa tumačenja.

Nedavno je splitski SDP pokrenuo sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda - stanjem u DES-u. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju