Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prof. Grbeša Zenzerović za Dnevnik Nove TV

"Velika bitka vodi se između dva bloka: Jedan zagovara zaštitu tradicionalnih vrijednosti, a drugi želi spriječiti jačanje radikalne desnice"

Aktualno Galerija Marijana Grbeša Zenzerović - 1 Marijana Grbeša Zenzerović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marijana Grbeša Zenzerović - 2 Marijana Grbeša Zenzerović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marijana Grbeša Zenzerović - 3 Marijana Grbeša Zenzerović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marijana Grbeša Zenzerović - 4 Marijana Grbeša Zenzerović - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marijana Grbeša Zenzerović - 5 Galerija 1/5 >>
Prof. dr. znanosti Marijana Grbeša Zenzerović gostovala je u Dnevniku Nove TV i govorila o žestokim podjelama i dosadašnjoj kampanji za EU izbore.

Pred nama su još jedni Europski izbori. Kampanja se vodi naveliko i na društvenim mrežama. A o žestokim podjelama i dosadašnjoj kampanji govorila je u studiju Dnevnika Nove TV prof. dr. znanosti Marijana Grbeša Zenzerović.

"Hrvati su danas puno benevolentniji i skloniji Uniji nego onda kad smo u nju ušli. Više od 80 posto građana misli da smo profitirali ulaskom u EU i da je očekuje svijetla budućnost. Po tome smo iznad prosjeka EU. Hoće li to utjecati na veću izlaznost, vidjet ćemo, s obzirom da je riječ o "izborima drugog reda" i oni u načelu generiraju manju izlaznost nego nacionalni izbori", kazala je Grbeša Zenzerović.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović Sabina Tandara Knezović Burno u Demontaži oko molitelja na Trgu: "Klečavci nam neće soliti pamet, neka nam ne ulaze u gaćice i utrobe"

Naglasila je kako je Hrvatima najvažnija tema ekonomija.

"U prosjeku EU najviše kotiraju pitanja sigurnosti, no u Hrvatskoj ljude najviše brine ekonomija."

A kakvo je povjerenje naših građana u institucije Europske unije u odnosu na hrvatske institucije?

"Puno više vjerujemo institucijama EU nego vlastitima. Na dnu smo ljestvice povjerenja kad je riječ o našem Saboru, pravosuđu... dok natprosječno imamo visoko povjerenje u institucije EU.", kaže Grbeša Zenzerović.

Marijana Grbeša Zenzerović - 3 Marijana Grbeša Zenzerović - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Euro izbori nisu toliko naelektrizirani kao parlamentarni. Vidjet ćemo kako će to u finalu kampanje izgledati.

"Kampanja je dosad bila mlaka, ali i priroda tih izbora je takva. Isto tako, činjenica je da smo tek izašli iz vrlo iscrpljujućih parlamentarnih izbora koji su građane zamorili, a i stranke nisu bile aktivne. Sad se tek priča zakuhava.", naglasila je.

Pročitajte i ovo Screenshot Predizborni skup Andrej Plenković komentirao DP-ovu najavu rebalansa proračuna: "Uskoro će doći do prilagodbi..."

Vidimo da je dobar dio kampanje preselio na društvene mreže - koliko se podijeljenost na mrežama prelijeva u stvarno okruženje i s kojim posljedicama?

Marijana Grbeša Zenzerović - 3 Marijana Grbeša Zenzerović - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Tako je. I ovi prošli parlamentarni izbori bili su prvi Tik Tok izbori. Intenzivirala se ta kampanja na društvenim mrežama. I sve više tamo migrira. Tako ćemo i za EU izbore tamo moći pratiti kandidate. Jasno možemo vidjeti dva profilirana bloka. Jedan dio stranaka je na spektru koji zagovara zaštitu kršćanskih vrijednosti, zaštitu hrvatske poljoprivrede i granica. Drugi lijevo-liberalni blok vjeruje kako su ovi izbori zapravo referendum o zaštiti demokratskih vrijednosti i gdje treba spriječiti jačanje desnice, ponajprije radikalne desnice", zaključila je Grbeša Zenzerović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene