Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MIP skinuo imunitet Sauchi

"Stekli smo dojam da Saucha nema nepristran odnos od strane istražnih tijela"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandatno-imunitetno povjerenstvo većinom je glasova prihvatilo zahtjev DORH-a za novim skidanjem imuniteta saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi. Oporba je glasala protiv što je svojevrstan presedan jer su takvi zahtjevi do sada obično podržavani jednoglasno.

Darko Parić iz SDP-a kazao je kako je SDP do sada svaki put na zahtjev DORH-a dizao ruke za skidanje imuniteta i provođenje istraga koje su tražene. No, napomenuo je da tu praksu treba prekinuti.

"Kad je prvi put došao zahtjev za sidanjem imuniteta kolegi Sauchi, SDP je glasao za. Kolega Saucha je ekspresno završio u pritvoru i ono što se desilo kasnije je indikativno. Dio fakata Saucha je privatnim istragom doveo u pitanje - od toga da se sve to dešavalo dosta dugo nakon što je on otišao iz vlade do toga da je osumnjičena postala njegova tajnica pa čak do toga da je dodatnim grafološkim vještačenjem dokazano da potpisi nisu njegovi. Zato smatramo da moramo drugačije propitivati stvari i tražiti da nam ih netko objašnjava. Očekivali smo da će se DORH očitovati, a mi smo dobili novi zahtjev za skidanjem imuniteta. Stekli smo dojam da kolega Saucha nema nepristan odnos od stane istražnih tijela i zato nećemo podržati zahtjev za skidanjem imuniteta. Tražimo da DORH najprije završi prvu istagu", kazao je Parić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Otvorenje DC Northa Milanović oštro o odlasku Sauche u zatvor: "Dabogda sudili tako njihovoj djeci" Remetinec - 2 Zbog lažiranja putnih naloga Remetinec od danas ima novog stanara! U zatvoru se mora pojaviti do kraja dana

Ivan Pernar iz Živog zida ocijenio je da DORH ne radi dobro svoj posao, ne samo kad je u pitanju slučaj Saucha kojim se, kako je rekao, pokušava skrenuti pozornost s nekih drugih događaja.

"Vidimo da cijelu zemlju potresa ozbiljna situacija i da se DORH time ne bavi. Da je jedan čovjek uspio napraviti 16 milijardi duga, ta priča je prošla nezapaženo. Stavlja nam se na stol predmet gdje se optužuje Tomislava Sauchu da je navodno rekao nekoj ženi da 4000 kuna za neki izvanredni rad po ugovoru o djelu isplati na račun, bez ikakvih dokaza, na temelju rekla - kazala priče. Ovo je sve posljedica da DORH nije radio svoj posao. Radili su sve ad hoc, nabrzinu", rekao je Pernar. 

Gordan Maras iz SDP-a podsjetio je kako je Sauchi skinut imunitet prije više od dva mjeseca. 

"Nemamo nikakve rezultate osim da je još jedna gospođa osumnjičena koje je btw. sjedila ispred Ureda premijera. Želimo vidjeti je li DORH u stanju dva mjeseca nakon što je pokrenuo istragu spreman predložiti i neki zaključak je li kriv ili nije. Tu se ne radi o djelu koje zahtjeva neku istragu tipa Kajmanski odnosi - radi se o nekoliko osoba i ograničenom dijelu dokumenata. Zabrinuo bih se da je riječ o bilo kojem građaninu", kazao je Maras.

Tomislav Klarić (HDZ) smatra da je u interesu Sauche da se istraga što prije okonča kako bi dokazao svoju nevinost.

"Nije na nama da preispitujemo rad Državnog odvjetništva u ovoj fazi. Nije na nama da preispitujemo je li Saucha kriv ili ne. Postoje institucije koje se time bave", kazao je Klarić.

Josip Križanić (HDZ) složio se s kolegom, no napomenuo je da bi se DORH ipak trebao kvalitetnije pripremati a ne da se istraga proširuje "s jednom stranicom zbog čega se onda opet taži skidanje imuniteta".

Miroslav Šimić iz Mosta ocijenio je da se MIP ne smije pretvarati u sud.

"Uvesti praksu po kojoj ćemo odbijati zahtjeve Državnog odvjetništva ne treba. To bi se sve pretvorilo u cirkus i čudi me inicijativa koja se pojavila u Saboru i u MIP-u. Namjeravam podržati ovaj zahtjev i slične zahtjeve ubuduće", rekao je Šimić.

Arsen Bauk iz SDP-a, iako nije član MIP-a, došao je na sjednicu. Podsjetio je kako je u zadnja tri saziva na zahtjev DORH-a skidan gotovo jednoglasno imunitet brojnim zastupnicima, a onda je i pročitao njihova imena. Potom je naveo i imena Ivana Pernara, Steve Culeja i Tomislava Sauche kojima je skinut imunitet u mandatu ove vlade.

"Da se sada glasa za Pernara i Culeja, sada ne bi glasali jer bi se postupci mogli voditi i nakon njihova zastupničkog mandata. Ovo više nije pitanje našeg odnosa prema Sauchi nego prema radu DORH-a jer mislimo da neće imati isti tretman od strane istražnih tijela kao i da nije zastupnik. Mi ćemo  zato biti protiv zbog smanjenog povjerenja u Državno odvjetništvo. Mi nećemo držati ljestve DORH-u da popravlja svoj imidž", ustvrdio je Bauk dodavši da dosadašnje prakse, jednoglasnog skidanja imuniteta više nema, i da će vladajući nadglasati opoziciju opozicijskom zastupniku.

Predložio je da se sjednica prekine do srijede, za kada je sazvan početak plenarne sjednice, te da se do tada klubovi možda dogovore o konsenzusu. No, to nije prihvaćano, a vladajući su nadglasali oporbu.

Ivana i Tomislav Saucha zahtjev USKOK-a ocijenili šokantnim

SDP je najavio da će biti protiv skidanja imuniteta Tomislavu Sauchi dok se ne dokaže da je prvi postupak bio opravdan. Sauchi je, naime, zbog afere Dnevnice već jednom skinut imunitet, no DORH je sada proširio istragu te sumnjiči Sauchu da je odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala tajnica u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića, Sandra Zeljko.

Arsen Bauk je kazao kako je SDP u prvom slučaju s potpunim povjerenjem išao prema DORH-u i glasao za skidanje imuniteta Suauchi, ali, rekao je, okolnosti su se nakon toga promijenile.

Ocijenio je da je iz svega što se može vidjeti u samom slučaju, bilo dosta propusta. "Ako se pokaže da je prvi slučaj bio opravdan, odnosno podigne optužnica iz prvog slučaja, mi ćemo glasati za skidanje imuniteta. Ali dok se ne pokaže da je, temeljem prvog zahtjeva, DORH postupio opravdano ne možemo podržati skidanje imuniteta", pojasnio Bauk.

Odvjetnica i supruga Tomislava Sauche, Ivana Saucha, kazala je kako su proširenje istrage doživjeli tragično, a šokantnim je ocijenila i zahtjev USKOK-a da o novom skidanju zastupničkog imuniteta Sabor odlučuje na sjednici zatvorenoj za javnost.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene