Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog lažiranja putnih naloga

Remetinec od danas ima novog stanara! U zatvoru se mora pojaviti do kraja dana

Remetinec - 2
Remetinec - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Tomislav Saucha, nekadašnji predstojnik ureda premijera za mandata Zorana Milanovića, osuđen zbog lažiranja putnih naloga u utorak se treba pojaviti u zatvoru u Remetincu na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne.

Tomislav Saucha se, kako se doznaje na sudu, u zatvoru mora pojaviti do kraja dana, a na odluku o izdržavanju kazne nije se žalio ili tražio odgodu.

Po dolasku u Remetinec Saucha će nekoliko tjedana provesti u centru za dijagnostiku, a nakon psihosocijalne procjene bit će upućen u neku od kaznionica, najvjerojatnije poluotvorenog tipa.

U ožujku ove godine Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Saucha osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

Pročitajte i ovo Uništene bundeve Nevjerojatno FOTO Mališani u suzama nakon što je svećenik uništio bundeve koje su pripremili za Noć vještica: "Postupio sam prema svojoj vjeri i dužnosti oca"

Pročitajte i ovo Obalna straža kod njemačke obale Drama u moru: Sudarila se dva broda, jedan je potonuo, spasilačke službe tragaju za nestalima

Najviši sud je tada odbio žalbe Sauche, Zeljko i državnog odvjetništva te je u cijelosti potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda donesenu krajem 2020.

Uz zatvorsku kaznu, Saucha i Zeljko osuđeni su i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

U obrazloženju prvostupanjske presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin Sauchi poručila je da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ''osim osobne sramote" nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast.

Pročitajte i ovo X/jamie hanna Kao na klackalici VIDEO Krenuli su se iskrcavati, a onda u nevjerici gledali što se događa: "Rep aviona udario je u pistu"

Sutkinja je ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Pročitajte i ovo Pogled iz Sderota na Gazu Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelska vojska objavila jezivu snimku: "Javljam ti se s mobitela Židovke. Ubio sam nju i njezinog muža." Netanyahu: "Stojimo pred sljedećom fazom, ona dolazi"

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ''besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera''.

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Sabora kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene