Prekovremeni, male plaće, nepriznavanje stručne spreme samo su dio problema s kojima se medicinske sestre i tehničari godinama bore. U Hrvatskoj ih nedostaje oko 12 tisuća, zbog čega postojeći moraju puno više raditi.

Galerija


Medicinske sestre i tehničari neizostavan su dio zdravstvenog sustava. Oni su spona između pacijenata i liječnika. No, zbog velikog nedostatka medicinskih sestara i tehničara, postojeći moraju raditi puno više od očekivanog.

Vezani članci Mihaela Androić Pašalić, diplomirana medicinska sestra (Foto: Dnevnik.hr) Dogovor o plaćama u zdravstvu nije riješio sve probleme: ''Uvjeti rada su sve gori jer nas je sve manje'' Petominutni prosvjed (Foto: Dnevnik.hr) Nastavljaju se pregovori o plaćama u zdravstvu, medicinari i dalje prosvjeduju

"Jako je stresno, teško i zahtjevno, traži od nas iznimnu koncentriranost. Moramo se 24 sata brinuti o pacijentima. Jedna sestra obavlja opseg posla za njih pet, šest. Pacijent dobije sve što treba, ali mi to sve osjetimo na vlastitoj koži", govori glavna medicinska sestra Zavoda za cerebrovaskularne bolesti i intenzivnu neurologiju, KB Sv.duh, Marina Kos.

Mnogi su bolje uvjete potražili izvan Hrvatske

"Krajem 2017.godine 980 medicinskih sestara je otišlo na rad u druge zemlje", govori predsjednica Komore medicinskih sestara, Slava Šepec.

O lošem stanju i problemima medicinskih sestara govorilo se i na Saborskom odboru za zdravstvo.

"Obrazovanje medicinskih sestara, visokoškolsko obrazovanje, priznavanje kvalifikacije, ali i uvjeta rada i ono s čim su one suočene danas su potplaćenosti i prekovremeni rad", govori predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Ines Strenja Linić (Most).

"I dalje postoji zabrana zapošljavanja. Zabrana zapošljavanja koju nijedan ministar do sada nije ukinuo", napominje Ankica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Medicinske sestre (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1
Medicinske sestre, ilustracija (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Foto: Arhiva/Dnevnik.hr

No, s druge strane ministar govori kako se mjere za zadržavanje medicinskih sestara i tehničara već provode.

"Stambena politika, kreditna politika i edukacija i razvijanje karijera, tako da te mjere su u tijeku", navodi ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Koje se očito moraju bolje i više provoditi. Medicinske sestre i tehničari poručuju kako su već umorni od teških uvjeta rada.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr