Trudnica, ilustracija (FOTO: Profimedia/Ilustracija)
Trudnica, ilustracija (FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Udruga roditelja "Korak po korak" prije pet godina pokrenula je portal maloljetni-roditelji.net, namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima.


Portal je pokrenut u sklopu šireg programa "Mama je mama", koji uključuje niz aktivnosti, od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške, pa sve do stvaranja mreže podrške za maloljetne roditelje.

Vezani članci Mladi, ilustracija (Foto: Getty Images) "Guramo svoj film, želimo biti posebni i istaknuti se u masi. Politika nas baš ne zanima, a ovo su naši uzori" Slika nije dostupna Tko je djevojka koja bi radila za ''svog Bandića": Htjela biti Miss Zagreba, u Beogradu ganjala pjevačku karijeru

U povodu pete godišnjice rada portala Maloljetni-roditelji.net objavili su podatke o dosadašnjem broju korisnika te se osvrnuli na veliku potrebu za informiranjem ove populacije o odgovornom spolnom ponašanju.

Ističu kako je u pet godina rada zabilježeno 650.340 pregleda stranice i ukupno 266.910 posjetitelja, pri čemu je čak 35 posto posjeta dolazilo iz zemalja u okruženju. Mlade se informira i educira putem objavljenih članaka, a na njihova pitanja odgovaraju stručnjaci, psiholozi, socijalni radnici, pravnici i ginekolozi. Uz to, mladim se roditeljima pruža pomoć i u području socijalne i pravne zaštite, savjetovanjem o ostvarivanju raznih prava poput prava na rodiljnu naknadu i brojnim drugim pitanjima.

"Ipak, najveći broj posjetitelja čine mladi koji se javljaju s upitima zbog rizičnih spolnih aktivnosti, pri čemu brojna pitanja ukazuju na zabrinjavajuću neinformiranost mladih o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju. Upiti poput 'Mogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme?','Mogu li ostati trudna ako smo se dirali preko gaćica?', 'Trebam li popiti pilulu za dan poslije?' na portalu se postavljaju svakodnevno. Najposjećenija je rubrika Pitaj ginekologa u koju se mladi javljaju s raznim pitanjima, od sumnje na trudnoću, preko zabrinutosti zbog rizičnih spolnih aktivnosti do teškoća vezanih uz narušene obiteljske ili partnerske odnose", navode u ovoj udruzi.

"Statistički podaci portala dokaz su da je mladima itekako potrebna ovakva platforma na kojoj nam se mogu obratiti s punim povjerenjem znajući da ćemo im pomoći konkretno, savjetima i podrškom. Zadovoljni smo jer nam te brojke govore da uistinu i ispunjavamo očekivanja svima koji trebaju pomoć. Ipak, one su nažalost i pokazatelj da je potrebno puno veće zalaganje svih institucija, ali i društva i okoline u kojoj mladi odrastaju kako bi ih se pravilnom, pravovremenom i potpunom edukacijom osvijestilo o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Ovom prigodom želim zahvaliti i svim dosadašnjim i budućim partnerima na suradnji i naglasiti da nastavljamo punim intenzitetom s daljnjim radom i projektima", rekla je izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak" Silvija Stanić.

Po službenim podacima, godišnje u Hrvatskoj majkom postane oko 1000 maloljetnica. Trudnoću i roditeljstvo najčešće nisu planirale, a uz to se nerijetko vežu brojni socijalni rizici, kako za maloljetne roditelje, tako i za njihovu djecu.