Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja prosvjedima

U Francuskoj najavljen najveći štrajk dosad. Reporterka Dnevnika Nove TV iz Pariza: "Očekuje se da će cijela zemlja stati"

Prosvjedima i štrajkovima u Francuskoj još se ne nazire kraj, a u ponedjeljak je u parlamentu održano glasanje o (ne)povjerenju vladi. Krizu ondje prati reporterka Amela Čilić.

Ne nazire se kraj napetostima u Francuskoj, gdje još uvijek traju prosvjedi i štrajkovi koji su počeli nakon što je predsjednik Emmanuel Macron najavio da će se godina odlaska u mirovinu sa 62 povećati na 64. Situaciju ondje prati reporterka Amela Čilić, koja se u Dnevnik Nove TV javila uživo iz Pariza.

"Vlada Élisabeth Borne ostaje na vlasti, što znači da na vlasti ostaje i predsjednik Emmanuel Macron, mirovinska reforma ide dalje. Gotovo sigurno dalje idu i štrajkovi, i neredi, i prosvjedi", rekla je.

"Bilo je tijesno. Svega je devet glasova razlike između onih koji su tražili glasanje o nepovjerenju vladi i onih koji su je podržali. Bilo je zanimljivo vidjeti da je parlamentarna skupština bila poluprazna. Iako zastupnici ne moraju biti ondje da bi glasali, bilo je očekivano da će više ljudi doći podržati Borne", dodala je.

Pročitajte i ovo Amela Čilić, novinarka Nove TV Snimatelj zamalo nastradao Reporterka Amela Čilić o kaosu u Parizu: "Za Macrona kažu da je izgubio doticaj sa stvarnošću"

Pročitajte i ovo Neredi u Parizu - 9 Opsadno stanje Kaos na ulicama, palež i sukobi s policijom. Hrvati u Parizu: "Prosvjedima se ne vidi ni kraj ni rješenje"

Zatim je rekla da je jedan od razloga odsutnosti mogla biti i sigurnost, s obzirom na to da su neki zastupnici stranke Republikanaca, koji podržavaju vladu, ovih dana dobili ozbiljne prijetnje smrću.

"Što sada slijedi? Slijedi još više štrajkova, još više prosvjeda i još više nereda. Danas su počeli štrajkati profesori, a upravo je danas počela državna matura. Štrajkaju i komunalci i javni prijevoz i rafinerije, tako da i nedostaje nafte", rekla je Čilić.

"U četvrtak se održava najveći štrajk dosad – generalni štrajk javnih službi. Očekuje se da će tada cijela zemlja stati. Kao što vidimo, Macron neće popustiti, a ne popuštaju ni građani. Bit će tu zanimljivo vidjeti tko će napraviti prvi ustupak", zaključila je na kraju javljanja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene