Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Iz zagrebačke policije izvijestili su o vršnjačkom nasilju u Zagrebu. Naveli su primjere kako se zaštiti, ali i kako bi roditelji trebali reagirati.


Zagrebački policajci proveli su dva kriminalistička istraživanja. Prvo je provedeno nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje u nasilničko ponašanje i jednom maloljetnicom zbog sumnje da su povrijedili djetetova prava.

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a maloljetnica je snimala svojim mobitelom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu, izvijestila je zagrebačka policija.

Zagrebački policajci proveli su drugo kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom zbog sumnje u nasilničko ponašanje nad maloljetnicom.

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove u Sesvetama, presrele maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu.

Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena (uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda).

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava. Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Pravobraniteljica o nasilju u obitelji: "Žene prijavljuju nasilje tek kada je situacija kritična"

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja. "Kroz objavljivanje priopćenja za javnost koristimo priliku ukazati ne samo na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, već i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža", upozorila je policija.

Policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja. Snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu, dodaju iz policije.

Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Policija objavila detalje sramotnog rasističkog napada koji je šokirao građane

Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje.

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja?

 • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
 • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
 • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
 • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
 • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
 • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.
 • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
 • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
 • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
 • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

Nasilje je sve više u porastu - 2 Izvukla se iz ralja obiteljskog nasilja: "Uvijek se traži opravdanje - sigurno si ti nešto pogriješila"

Što učiniti ako je vaše dijete žrtva nasilja?

 • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
 • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
 • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
 • Ne potičite dijete na osvećivanje.
 • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
 • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
 • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
 • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
 • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju