Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenajavljeni sastanak

Dnevnik Nove TV donosi detalje o sastanku Zorana Milanovića i Milorada Dodika na Hvaru

Aktualno Galerija Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 4 Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 1 Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 2 Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 3 Milorad Dodik sastao se na Hvaru s Milanovićem, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zoran Milanović Galerija 1/6 >>
Na Hvaru se nije ni raspakirao, a gosti su predsjedniku Milanoviću već počeli stizati. I to ne bilo kakvi. Dnevnik Nove TV doznaje da je u predsjedničku rezidenciju na Hvar stigao šef Republike Srpske Milorad Dodik sa šesteročlanom pratnjom. Potom je uslijedilo cjelodnevno druženje. Tek kada je Dnevnik Nove TV Ured predsjednika suočio s informacijama, poslali su ekspresno priopćenje. Dodika su na Hvaru snimile jedino kamere Dnevnika Nove TV. Detalje doznaje reporterka Sanja Vištica.

U potpunoj tajnosti, bez službene najave, Milorad Dodik stigao je jutros na Hvar. U opuštenom izdanju zaputio se na druženje s predsjednikom. Krenuo je jutros iz Banje Luke. Let je trajao otprilike sat vremena. Sletio je na helidrom u Hvaru.

Tamo su Dodika i društvo, daleko od očiju javnosti, čekale spremne limuzine. Osiguranje se pobrinulo za njihovu sigurnost. Sve nedaleko od predsjednikove ljetne rezidencije. Tamo se nije moglo puno vidjeti. Privatnost su čuvale bogate krošnje.

Kako Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje, Dodik i Milanović zaputili su se na otok Zečevo.

I osoblje tamošnjeg restorana u kojem su se - prema njihovim informacijama gostili i razgovarali - zakopčano. Pa na izravno pitanje o poznatim gostima kažu - ne smiju o tome govoriti zbog sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izgorjela tri hektara Policija uhitila piromana koji je izazvao požar u blizini Knina

"Ako je privatna posjeta, i taj čovjek Dodik vjerojatno ima i svoj neki život. A ako je politička posjeta, što se tiče nekih pitanja država, onda bi trebalo biti objavljeno", smatraju Jelena i Jovana iz Srbije.

Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je Ured je li sastanak služben i zašto javnost nije obaviještena. No, netom prije Dnevnika iz ureda je stiglo priopćenje. Kažu razgovaralo se o aktualnoj situaciji u BiH i odnosima s Hrvatskom.

Nakon upita - stiglo priopćenje

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na radnom sastanku, koji je održan na Hvaru, predsjednik Milanović i gospodin Dodik razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima te susjedne države s Republikom Hrvatskom.

U tom kontekstu, posebno su razgovarali o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Gospodin Dodik informirao je predsjednika Milanovića o razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH, pri čemu su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH, tako i zbog ubrzavanja europskih integracija BiH.

Republika Hrvatska podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put", navode u priopćenju Ureda predsjednika Milanovića.

Za Vladu i HDZ ovo nije normalna situacija

Za Vladu i HDZ ručak s Dodikom i nije baš normalna situacija, posebno dok se, kažu, dobar dio zemlje bori s posljedicama oluja.

Saborski zastupnik Damir Habijan je rekao: "Sam sebi skače u usta. S jedne strane govori o izvanrednom stanju, s druge putuje na godišnji i kao što vi kažete, prema vašoj informaciji, sastaje se s nikim više nego s Dodikom".

Pročitajte i ovo Kanader nesreća u Grčkoj VIDEO Kanader gasio požar, srušio se i eksplodirao: Oba pilota poginula

Na pitanje podsjeća li ga to na put u Albaniju, odgovara: "Pa što se tiče predsjednika Milanovića, očito u nečem ima kontinuitet".

Prije tri godine Milanović je bio pod povećalom zbog putovanja u Albaniju. Posjet je prvo najavljen kao privatni, a onda se naknadno objašnjavalo da je službenog karaktera.

Promaknulo nije zato Dnevniku Nove TV kada je Dodik prije 10 mjeseci nenajavljeno stigao na Banovinu. Tada je posjetio prve kuće obnovljene novcem Republike Srpske. No, sada je došao kod predsjednika. 

Oglasio se i Dodik

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik u utorak je izjavio kako je tijekom susreta s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem održanom ranije tijekom dana "razgovarao o pitanjima bitnim za Republiku Srpsku".

Susret nije bio najavljen ali je izazvao veliku medijsku pozornost u BiH jer se dogodio u trenutku kada tu zemlju potresa teška politička kriza prouzročena upravo Dodikovim pokušajima da uruši ustavni poredak države. Dodik je zbog toga suočen s posvemašnjom političkom izolacijom i s njim se ne sastaje nitko osim mađarskih i srbijanskih dužnosnika te ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dodik je nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom na Twitteru objavio kako je zahvalan Milanoviću na gostoprimstvu. Dodao je kako mu je Milanović prenio da podržava dogovor legitimnih političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH koji osigurava njihovu ravnopravnost sukladno Daytonskom sporazumu.

Dodikovo je stajalište kako je to nužno za funkcioniranje tijela vlasti BiH kao i za ubrzavanje europskih integracija.

"Također smo razgovarali o komunikacijskim i ostalim pitanjima bitnim za Republiku Srpsku", napisao je Dodik koji se s Hvara odmah zaputio helikopterom u Srbiju da bi tamo na vojnom poligonu Pasuljanske livade zajedno sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem promatrao vježbu vojske Srbije.

"Uspio sam sagledati opremljenost vojske (Srbije) oružjem i oruđem i uvjeriti se u njenu osposobljenost da zaštiti srpski narod", objavio je Dodik također na Twitteru.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene