Mađarski premijer Viktor Orban održao je bilateralni sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima, a u okviru sastanka na vrhu Srednjo-europske inicijative.

Galerija +0 Susret Plenkovića i Orbana (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Dvojica premijera su, uz niz otvorenih pitanja koja uključuju i ona gospodarska, razgovarala i o ključnom problemu koji opterećuje odnose Mađarske i Hrvatske, onom u slučaju INA-MOL. Nakon sastanka premijer Andrej Plenković je kazao da će se razgovori povezani uz LNG terminal nastaviti.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković primio izaslanstvo Kongresa SAD-a Plenković primio Kongresno izaslanstvo SAD-a: Naglasili važnost osude ruske agresije Andrej Plenković Milijunta putnica iz Zračne luke Zadar ipak nije milijunta, malo se požurili zbog jedne osobe: "Zar smo doček trebali organizirati u nedjelju navečer"

Vezano uz INA-MOL, "vodimo računa da je na strani Hrvatske angažirana država, na strani MOL-a kompanija. Što se tiče Vlade - stvari su nepromijenjene. Ključno je postići dogovor o cijeni, a naš je cilj, dok do dogovora ne dođe, da međusobni odnosi budu kvalitetniji i bolji, tako da su pozicije iste", dodao je Plenković.

"Međukompanijska priča"

Mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka je naglasio da ga sadašnje stanje odnosa dviju država čini nesretnim. Spomenuo je i predsjednika Tuđmana s kojim je bio prijatelj te da je suradnju s Hrvatskom počeo još u 90-ima, kad je bio zastupnik u parlamentu dok se na području Hrvatske vodio Domovinski rat. "Nije normalno stanje da su ovdje dvije države koje jedna na drugu gledaju kao saveznice, usto su susjedne države, a hrvatski predsjednik Vlade nije boravio kod nas već šest godina, a ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Tijekom prethodnih mjeseci smo vodili brojne pregovore, a ja sam danas došao u cilju promjene ove nepovoljne situacije i da vratimo naše odnose", kazao je Orban.

"Što se tiče MOL-a, Mađarska na to pitanje gleda kao na isključivo međukompanijsku priču, odluke se trebaju donositi na razini kompanija, ono što ne trebamo, ne trebamo na silu. Ako ne ide zajedničkim putem, neka Hrvatska i Mađarska idu različitim putem", komentirao je ovo pitanje mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarska je kupac energije, kupujemo i plin, koji ima sve manju ulogu u našem energetskom sustavu, trenutno gradimo nuklearnu elektranu, a ušli smo i u veliku investiciju solarne elektrane, ali je to sve dugoročno. Pa će plin i dalje imati veliku ulogu. Pitanje je cijene, najjeftiniji plin nabavljamo od Rusa, zatim je rumunjski plin. Treća najeftinija prigoda je nabava iz Slovačke, a Hrvatska je tek treća. Sve se vrti oko cijene, ako nađemo model povoljan za Mađarsku, moći ćemo surađivati", komentirao je Orban LNG terminal.

Mađari na svakom sastanku otvaraju to pitanje

"U načelu, Mađari na svakom sastanku otvaraju to pitanje tako da je to moguće i na ovom sastanku. Iako, s obzirom da je skinuta blokada i da je Interpolova optužnica i dalje važeća, u ovom trenutku ne znam što bi se posebno moglo učiniti na tom sastanku", rekao je ranije Joško Klisović

"Ja u ovom trenutku s Mađarima ne pregovaram, ali ono što ponavljam, umjesto brzine puno je bitnija kvaliteta i dubinske analize vrijednosti Ine i samog ovog procesa i odabira partnera za koji smo ili ćemo sutra biti sigurni da taj posao mogu napravit", komentirao je Darko Horvat, ministar gospodarstva. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju