Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od najdubljih jama

Lukina jama: Pronašli endemičnog školjkaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo kilometar i pol ispod zemlje zaronio je na Velebitu hrvatski biospeleolog Branko Jalžić tijekom istraživanja jedne od petnaest najdubljih jama na svijetu, Lukine jame.

Ovogodišnja ekspedicija privodi se kraju, a dogodine speleolozi namjeravaju krenuti i korak dalje. Pokušat će otkriti je li dno Lukine jame ispod površine mora. Petnaesta po dubini na svijetu od ovog je tjedna Lukina jama, nakon zarona speleoronioca na 41 metar dubine u jezeru na dnu jame. ‘Na samom dnu je bilo ove godine 45 speleologa, što je veliki plus za hrvatsku speleologiju’, rekao je Luka Mudronja, voditelj ekspedicije ‘Lukina jama 2010’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 150 spasitelja Pogledajte izvlačenje speleologa iz jame - trebala im je tona užadi! Slika nije dostupna Ide brže od očekivanog Stotinjak spasilaca izvlači speleologa iz jame, van bi mogao već noćas

U ovogodišnjoj je ekspediciji sudjelovalo devedesetak speleologa, ronilaca, znanstvenika. ‘Temperature se kreću recimo od nula stupnjeva na 100 metara dubine, gdje je led i snijeg i onda raste temperatura lagano do 5 stupnjeva na samom dnu’, rekao je znanstvenik Dalibor Paar.

>> FOTO: Zaronili u nadublju hrvatsku jamu

Nakon pola sata dosta napornog uspona, slijedio je mali odmor i onda spuštanje na dubinu od gotovo 1400 metara, za što je trebalo sljedećih 4 do 5 sati. a onda oni najiskusniji speleoronioci rone još na dubinu od 40, 50 metara. ‘Nađena je Corgeria cuosceri, a to je endemični školjkaš koji živi u slatkim vodama i špiljama i to samo na području Hrvatske i Bosne, samo uz dinarskom kršu i nigdje drugdje na svijetu’, rekla je Inga Patričić, članica ekspedicije.

Za sljedeću godinu mladi istraživači imaju velike planove, a to je doći do dna jezera. ‘Pretpostavljamo da bi ta dubina mogla ići i do 100 metara. U planu je da se tad radi tehnički uron sa trimixom, to je još puno zahtjevnije’, dodao je Mudronja. Ukoliko se ostvare planovi mladih entuzijasta znanstvenika, Velebit i njegovo podzemlje mogli bi postati meka za speleologe iz cijeloga svijeta, zbog netaknute, čiste prirode na zemlji i duboko pod zemljom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene