Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadivljujuće fotografije

FOTO: Zaronili u nadublju hrvatsku jamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova generacija hrvatskih speleologa, nakon mnogobrojnih istraženih jama sjevernog Velebita odlučila je obnoviti istraživanje Lukine jame - Trojame.

U tijeku je četvrta speleološka ekspedicija 'Lukina jama 2010.' koja se trenutačno odvija u Nacionalnom parku 'Sjeverni Velebit'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još jedan uspjeh VIDEO HGSS spasio petomjesečnog psa iz duboke jame: ''Mala je izvučena neozlijeđena'' Slika nije dostupna Iz daleke Malezije Hrvatski speleolozi vratili se iz jedne od najopasnijih ekspedicija

Na speleološkoj ekspediciji u nadublju hrvatsku jamu, Lukinu jamu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, speleoronioci i članovi Speleološkog odsjeka Velebit i HGSS-a Ivica Ćukušić i Robert Erhardt zaronili su u potopljeni kanal na dnu jame 135 metara u duljinu i 21 metar u dubinu, čime je dubina jame povećana na preko 1.400 metara.

Najzahtjevnija ekspedicija u Europi

Ovo je jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija ove godine u Europi, s obzirom na logistiku i transport velike količine opreme na dno jame u uvjetima niskih temperatura i znatne vodene aktivnosti. Do sada je jedini uron na dno Lukine jame izveden 1994. godine, što je tada bio uron na najvećoj dubini od ulaza u jamu na svijetu.

Ciljevi ekspedicije su opremanje jame s užadi do dna, uron trojice ronioca u sifonu na 1.388 metara dubine, izrada novog nacrta jame, biospeleološka i hidrološka mjerenja te pronalazak novih perspektiva kojima bi jamski sustav postao dublji, odnosno dulji.

Jamski sustav Lukina jama - Trojama s dubinom 1.392 metara nalazi se na sedamnaestom mjestu na svijetu. Perspektive za postizanje veće dubine sustava su preronjavanje sifona i ulazak u nove vertikalne dijelove (sifon se nalazi 60 metara iznad morske razine), pronalazak novih paralelnih vertikala koje zaobilaze sifon ili pronalazak višeg ulaza, objašnajvaju speleolozi.

Dva ulaza

Jamski sustav Lukina jama - Trojama ima dva ulaza. Lukina jama ulaz je trenutno zatvoren velikom količinom leda i snijega te će speleolozi u jamu morati ulaziti kroz viši ulaz, Trojamu.

Ekspedicija će trajati do 15. kolovoza, međutim jama će ostati opremljena užadi za dvogodišnji kontinuirani rad u njoj. Time će se moći provoditi mjerenja i dobivati rezultati kroz dulje vremensko razdoblje, speleolozi će moći često istraživati, a sve s ciljem pronalaska novih dijelova jame. Osim speleologa iz cijele Hrvatske na ekspediciji će sudjelovati i speleolozi iz Slovenije, Češke, Slovačke, Engleske, Bugarske i Španjolske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene