Obavijesti Video Pretražite Navigacija
150 spasitelja

Pogledajte izvlačenje speleologa iz jame - trebala im je tona užadi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici HGSS-a uspjeli su na površinu izvući ozlijeđenog hrvatskog speleologa Marjana Marovića jutros u pet sati i 23 minute.

Na površinu je izvučen svega 26 sati od prve dojave o nesreći te desetak sati od početka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe, priopćio je u subotu ujutro pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja penjača akcija spašavanja FOTO Penjač pao sa Starog grada Okića, zadobio je teške ozljede Slika nije dostupna Ide brže od očekivanog Stotinjak spasilaca izvlači speleologa iz jame, van bi mogao već noćas

'Doista je ovo dokaz jedne visoke razine spasiočkih vještina i znanja', rekao je Prizmić.

'Želim se zahvaliti svima koji su direktno ili indirektno sudjelovali u ovoj akciji spašavanja i super su posao odradili', krako je prokomentirao spašeni speleolog i dodao kako se trenutno osjeća dobro.

U akciji je angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu, koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica, boravilo je istovremeno i po 70 spasilaca. Oni su, podijeljeni na ekipe, odrađivali i pripremali svoje dionice. Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti u živoj stijeni najuže prolaze kako bi kroz njih mogla proći nosiljka s ozlijeđenim speleologom. Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i činjenica da je HGSS doista dokazao respektabilnu učinkovitost.

>> Stotinjak spasilaca izvlači speleologa iz jame, van bi mogao već noćas

Pred spasiocima je sada još jedan težak i ne manje opasan dio posla, a to je raspremanje jame i izvlačenje više od tone užadi i druge opreme koja se je koristila u spašavanju. Očekuje se da će taj dio posla biti dovršen do kraja dana. S obzirom na broj spašavatelja koji su sudjelovali u izvlačenju speleologa ovo je jedna od najzahtjevnijih akcija spašavanja u hrvatskoj povijesti.

Speleolog Marjan Marović prošle je noći stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od 520 metara, speleolog je uslijed pucanja sidrišne pločice "proklizao" po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije u mogućnosti samostalno izaći van. Unesrećeni se nalazio 200 metara dublje nego što je to bio slučaj u prošlogodišnjoj akciji spašavanja te nekoliko tisuća metara udaljeniji.

Nakon što je izvučen na površinu ozlijeđeni speleolog je izjavio da se osjeća dobro te se zahvalio liječnici koja je s njim provela cijeli dan.

Spašavanja iz takvih složenih speleoloških zahtijeva velik broj visoko specijaliziranih spašavatelja. Za slične nesreće u svijetu angažira se po nekoliko stotina spasioca te izvlačenja znaju trajati danima.

Prema podacima Hrvatske gorske službe spašavanja, jamski sustav Kita Gaćešina duljine je 22.767 m, a dubina je 665 metara. Radi se o najvećem spiljskom sustavu u Dinaridima. Od prošle godine po duljini je premašila poznatu Postojnsku jamu i najdulja je u regiji. Upravo zbog još neistraženih mogućnosti, vrlo je poželjno mjesto mnogih speleologa koji u svojim neprestanim istraživanjima otkrivaju nove kanale i vertikale. (T.Š./Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene