Nastavlja se pad vrijednosti dionica na Wall Streetu. Najvažniji burzovni indeksi u minusu su već četvrti dan. Procjenjuje se da su ulagači izgubili oko 4 milijarde dolara. Njujorški Wall Street jučer je oborio negativne rekorde. Sve se prelilo i na druge svjetske burze. Što to znači za Hrvatsku?

Galerija Krah Wall Streeta utjecao na burze diljem svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krah Wall Streeta utjecao na burze diljem svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Krah Wall Streeta utjecao na burze diljem svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Glavni indeks njujorške burze u ponedjeljak je pao za 4,6 posto. Najviše u posljednjih šest godina. Bijela kuća uvjerava da je gospodarstvo u dobrom stanju. No sve se prelilo i na azijske i europske burze. Imuna nije ostala ni Zagrebačka.

Vezani članci Ilustracija: AFP Najgori tjedan u povijesti za Wall Street: 4 razloga za krah američke burze Ilustracija (Foto: AFP) Novo potonuće na Wall Streetu, investitori su zabrinuti zbog tri razloga

''Inače Zagrebačka burza ne reagira toliko direktno na kretanje na američkom tržištu, ali evo danas smo i mi doživjeli korekciju od nekih tri posto'', rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Poremećaje na burzi, pojašnjava nam profesor Luka Brkić, uzrokovali su nikad viši američki indeksi koji su kad-tad morali pasti. Srušili su ih stabilan rast svjetskog gospodarstva, niske cijene novca i rekordna zaposlenost Amerikanaca.

''To je jednostavno jedan od znakova da se gospodarstvo pregrijava što znači da postoje rizici i strahovi od inflacije'', rekao je Luka Brkić sa Fakulteta političkih znanosti.

Zbog toga događa se u stvari bijeg od dionica u obveznice koje postaju manje rizične. Ministar financija Zdravko Marić poručuje da Vlada ozbiljno shvaća događanja u SAD-u i da u Hrvatskoj ima dovoljno prostora za neutralizaciju takvih šokova.

''Takvih poremećaja i u dogledno vrijeme i u doglednoj budućnosti možemo očekivati. Da se dogodio nekakav trajni poremećaj, mislim da nije'', rekao je Marić.

Iz poremećaja na burzi, ekonomski analitičari iščitavaju jasnu poruku za Vladu. Stiže razdoblje veće inflacije i većih kamatnih stopa - dočekajmo ih spremni! ''To je nešto što jasno ukazuje da je Hrvatskoj ostalo malo vremena da kroz reforme smanji tu premiju rizika koliko je god moguće'', rekao je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar.

''Fiskalnu politiku treba nastaviti kako ne bi bili u situaciji da nam treba neko veće zaduženje u uvjetima kada kamatne stope počnu rasti'', kaže Velimir Šonje, ekonomski analitičar.

Analitičari se slažu - pad dionica kratkoročno ne bi trebao donijeti novu gospodarsku krizu. No kako će se burze kretati dugoročno - nitko ne želi špekulirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju