Lovro Kuščević na odlasku (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Lovro Kuščević na odlasku (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Lovro Kuščević izišao je u srijedu sa sastanka s premijerom uz poruku da je čist i da neće podnijeti ostavku. No čini se da priči o bogatom ministru tu ipak nije kraj. Uže vodstvo HDZ-a sastat će se već večeras.


Ministar uprave Lovro Kuščević usred je afere s nekretninama. Priča ne jenjava, već se svakoga dana pojavljuju novi detalji.

Vezani članci Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Kuščević ljut na Štromara: ''Nije imao minimum korektnosti. Mi smo mogli biti takvi prema kolegici Divjak, ali očito nismo svi isti'' Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sabor: Dnevni red dopunjen oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću

Tijekom vikenda HDZ-ov koalicijski partner HNS nedvosmisleno je zatražio smjenu ministra i hitan sastanak s premijerom. Andrej Plenković bio je u Bruxellesu pa se čekao njegov povratak u zemlju. Vratio se, jutros na razgovor pozvao Kuščevića i čekalo se da ministar – podnese ostavku. No to se nije dogodilo.

Ipak, tu nije kraj. Kako DNEVNIK.hr doznaje, čeka se sastanak užeg vodstva HDZ-a, stranke u kojoj je glavni lik ove afere politički tajnik. Sastanak će se održati u srijedu predvečer, a na njemu će Kuščević stranačkim kolegama objasniti svoju stranu priče. Tek nakon toga održat će se koalicijski sastanak. Redovan, ne hitni, naglašavaju iz Banskih dvora ne želeći da se stvori dojam da poteze povlače po pritiskom slabijeg partnera. Izvor iz Vlade kaže nam da će se tek tada donijeti odluka o sudbini ministra Kuščevića.

Kako doznajemo, Banski dvori zamjeraju HNS-u što su danima šutjeli, a onda sa stranačkih tijela ''tresnuli'' zahtjev za smjenom. Stoga ne misle odmah trzati i poručuju da ne dolaze u obzir nikakvi izvanredni sastanci. Iz HNS-a poručuju da će izići iz Vlade ako Kuščević ostane ministar.

Plenkovića u Saboru trenutačno podupire 80 zastupnika. Odlaskom HNS-a koji ima 6 zastupnika (jedan je nezavisni Tomislav Saucha) pali bi na 74 ruke, pa bi im za većinu nedostajale dvije. Većinu bi mogli podržavati Silvano Hrelja, reformist Darinko Dumbović ili Marin Škibola koji je već jednom bio Vladin džoker.

Na sastanku prošloga tjedna Kuščević je s premijerom analizirao papir po papir i rekao mu da je sve prošao i sa svojim odvjetnikom te da je čist. U međuvemenu su se pojavile i nove informacije, pa će Kuščević morati ponovno objašnjavati svoju ulogu.

Istodobno, SDP je u srijedu pokrenuo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru. Vlada će u četvrtak održati sjednicu, no izgledno je da neće odmah odgovoriti na taj zahtjev oporbe.

Iako su još otvoreni brojni scenariji, najizvjesniji je da Kuščević sam podnese ostavku. Reći će da je i dalje čist ko suza, ali da ne želi biti uteg stranci i Vladi. Kao što je to primjerice učinila Martina Dalić. Po svemu sudeći, Lovro Kuščević uskoro će biti bivši ministar, samo još treba obaviti nekoliko koraka i pronaći najbolji tajming.