Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin: 'Nema zakonskih pretpostavaka za puštanje V. Budiše'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lorvin u Velikoj Gorici je, komentirajući puštanje na privremenu slobodu osuđenoga ubojice Vinka Budiše, rekla kako je njezina osobna ocjena da u tom slučaju nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje takvog rješenja, te da će predložiti zakonske izmjene kako bi se omogućila kontrola donesenih sudskih odluka.

"Proučila sam izvješće i moja je osobna ocjena da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje takvog rješenja", rekla je Lovrin, ali i naglasila da ona kao ministrica pravosuđa nije ovlaštena kontrolirati zakonitost sudskih odluka. "Kontrola zakonitosti je u nadležnosti višeg suda", rekla je Lovrin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi potez ministra obrazovanja Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu! Slika nije dostupna Uhićen osuđeni ubojica 19-godišnjeg Splićanina

"Na tom je slučaju uočeno da je propušteno ono što je bilo potrebno odrediti zakonom, a to je uspostaviti kontrolu donesenih sudskih odluka, dakle kontrolu od neposrednog višeg suda", istaknula je Lovrin i u tom smislu najavila je da će predložiti i zakonske izmjene da bi se osigurala dva stupnja postupanja u takvim slučajevima.

Ministrica je dodala kako sada slijedi izvanredni pravni lijek, a to je zahtjev za zaštitu zakonitosti koji može podnijeti Državno
odvjetništvo. "Imam saznanja da je Državno odvjetništvo zatražilo predmet i očekujemo odluku o tome", rekla je Lovrin. Složila se pritom s ocjenom novinara da će odluka o tom zahtjevu imati deklaratorni karakter.

 "Utvrdit će je li ta odluka bila zakonita ili ne, ali će biti bespredmetna, jer će prekid (Budišina služenja zatvorske kazne) isteći za nekoliko dana", rekla je Lovrin.

Na upit novinara ima li u ovom slučaju elemenata za pokretanja stegovne odgovornosti suca Branka Milanovića pred Državnim sudbenim vijećem (DSV), ministrica je rekla kako je njezina osobna ocjena da nema elemenata za pokretanje stegovnog postupka te je dodala kako ona nije nadležna poduzimati ništa u tom smislu.

Ministrica pravosuđa danas je u Velikoj Gorici svečano otvorila radove na adaptaciji zgrade Općinskoga suda. Vrijednost radova za adaptaciju zgrade, u kojoj se nalazi i Općinsko državno odvjetništvo, iznosi nešto manje od 4,2 milijuna kuna, a ministrica je tom prilikom istaknula kako će ovakve investicije, odnosno osiguravanje što boljih uvjeta rada, omogućiti i učinkovitiju reformu pravosuđa. 

Svečanosti otvaranja prisustvovao je i ministar financija Ivan Šuker koji je izrazio zadovoljstvo početkom radova na obnovi zgrade Općinskoga suda, jedne od najstarijih zgrada u Velikoj Gorici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene