Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi potez ministra obrazovanja

Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić najavila je kako se do ljeta planira učiniti niz promjena u administraciji koje otežavaju rad, a koje nije problem ukloniti.

Jedan od prvih poteza novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, biti će ukidanje zaključnih ocjena na polugodištu u osnovnim i srednjim školama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrivio Vladu Jovanović: U Hrvatskoj vlada nezaposlenost, nesigurnost i beznađe Slika nije dostupna Jovanović kritizirao vladu Jadranke Kosor 'U sadašnjoj vladi nema ministra koji nije umočen u barem dvije afere'

'Osim što generira testomaniju i stres, polugodište i zaključivanje ocjena nepotrebno su opterećenje za nastavnike. Ukidanje nepotrebnog, ali već tradicionalnog administracijskog posla trebalo bi se dogoditi ubrzo', najavila je zamjenica ministra Marija Lugarić za Vjesnik.

'Kroz kontakte s učiteljima i nastavnicima dobili smo razne prijedloge, a jedan od njih je i ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu. Skloni smo toj ideji i to je nešto o čemu ćemo vrlo brzo donijeti odluku, već u sljedećih nekoliko mjeseci'.

'Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka', kazala je Marija Lugarić.

I struka podržava prijedlog

Ukidanje polugodišnjeg zaključivanja ocjena, prema prvim reakcijama, čini se, podržava i struka.

'Moje 17-godišnje iskustvo rada u školi upućuje na poželjnost ukidanja određenih administrativnih normi koje više nemaju nikakvo racionalno opravdanje. Činjenica je, naime, da su odgojno-obrazovna razdoblja u kalendaru asimetrična po trajanju.

Prvo polugodište je nekoliko tjedana kraće od drugoga i u tom razdoblju, prema postojećem pravilniku o ocjenjivanju, učitelji su dužni iz svakog predmeta ocijeniti učenika iz po nekoliko elemenata. Vrlo se često događa da su u problemu kako ispuniti obvezu iz pravilnika, a istodobno realizirati predviđene programe za to polugodište', rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, a prenosi Vjesnik.

I jedan od glasnijih prosvjetnih kritičara, Željko Stipić, pozdravlja ovaj prijedlog, smatrajući polugodišnje ocjene 'nepotrebnim poslom'.

'Prvo polugodište traje samo 10 tjedana i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata tjedno, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samo jedan sat tjedno, izjavio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene