Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić najavila je kako se do ljeta planira učiniti niz promjena u administraciji koje otežavaju rad, a koje nije problem ukloniti.


Jedan od prvih poteza novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, biti će ukidanje zaključnih ocjena na polugodištu u osnovnim i srednjim školama.

Vezani članci Slika nije dostupna Jovanović: U Hrvatskoj vlada nezaposlenost, nesigurnost i beznađe Slika nije dostupna 'U sadašnjoj vladi nema ministra koji nije umočen u barem dvije afere'

'Osim što generira testomaniju i stres, polugodište i zaključivanje ocjena nepotrebno su opterećenje za nastavnike. Ukidanje nepotrebnog, ali već tradicionalnog administracijskog posla trebalo bi se dogoditi ubrzo', najavila je zamjenica ministra Marija Lugarić za Vjesnik.

'Kroz kontakte s učiteljima i nastavnicima dobili smo razne prijedloge, a jedan od njih je i ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu. Skloni smo toj ideji i to je nešto o čemu ćemo vrlo brzo donijeti odluku, već u sljedećih nekoliko mjeseci'.

'Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka', kazala je Marija Lugarić.

I struka podržava prijedlog

Ukidanje polugodišnjeg zaključivanja ocjena, prema prvim reakcijama, čini se, podržava i struka.

'Moje 17-godišnje iskustvo rada u školi upućuje na poželjnost ukidanja određenih administrativnih normi koje više nemaju nikakvo racionalno opravdanje. Činjenica je, naime, da su odgojno-obrazovna razdoblja u kalendaru asimetrična po trajanju.

Prvo polugodište je nekoliko tjedana kraće od drugoga i u tom razdoblju, prema postojećem pravilniku o ocjenjivanju, učitelji su dužni iz svakog predmeta ocijeniti učenika iz po nekoliko elemenata. Vrlo se često događa da su u problemu kako ispuniti obvezu iz pravilnika, a istodobno realizirati predviđene programe za to polugodište', rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, a prenosi Vjesnik.

I jedan od glasnijih prosvjetnih kritičara, Željko Stipić, pozdravlja ovaj prijedlog, smatrajući polugodišnje ocjene 'nepotrebnim poslom'.

'Prvo polugodište traje samo 10 tjedana i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata tjedno, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samo jedan sat tjedno, izjavio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.