Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin: Izvrsni rezultati pravosudne reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članica Nacionalnog vijeća HDZ-a i ministrica pravosuđa Ana Lovrin ocijenila je danas da je pravosudna reforma u proteklom razdoblju dostigla pun zamah i postigla izvrsne rezultate.

Lovrin je na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici navela da je broj neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima prepolovljen, da je broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta smanjen za 60, a ovršnih za 70 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Prosječno trajanje uknjižbe vlasništva je, s 900, skraćeno na 63 dana, a upis hipoteke na sedam dana, kazala je Lovrin.

Kao uspjeh vlade na odlasku i Ministarstva pravosuđa navela je i kontinuiranu edukaciju sudaca, pojačan nadzor nad radom sudske i državnoodvjetničke uprave, informatizaciju sustava te racionalizaciju sudova.

Za idući mandat obećala je dovršetak reforme pravosuđa, jačanje pravosudne akademije, skraćenje uknjižbe vlasništva na 20 dana, daljnje ujednačavanje sudske prakse, nastavak informatizacije te besplatnu pravnu pomoć i dostupnost pravosuđa svima.

Lovrin je navela i da je napredak Hrvatske u antikorupcijskoj borbi prepoznala Europska komisija.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je upravo to tijelo u
godišnjem izvješću o napretku Hrvatskoj spočitnulo nepostojanje procesa protiv visokih državnih dužnosnika, Lovrin je kazala kako "mi ne možemo izmišljati slučajeve".

"Pristup je Nacionalnog programa i Europske komisije da nema velike i male korupcije, nego da je sva korupcija štetna. U Hrvatskoj je procesuirano 40 slučajeva, a u tijeku je i postupak protiv nekoliko visokih dužnosnika. Važno je da ne postoje instrumenti koji bi zaštitili bilo koga od tijela nadležnih za borbu protiv korupcije", rekla je Lovrin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene